Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Priopćenje Udruge Mladih Anitfašista

Predsjednik Udruge Mladih Anitfašista Mario Šimunković poslao je sljedeće priopćenje


"Ovih dana bili smo svjedoci mnogih pokušaja zaustavljanja koncerta Marka Perkovića Thompsona kako se ne bi, kao i nebrojeno puta do sada, ponovila poznata priča sa pjevanjem ustaških pjesama, izvikivanjem ustaških parola, pozivanjem na ubojstva kao i ostatak folklora sa obilježjima rasne, vjerske, nacionalne i svih drugih oblika netolerancije i diskriminacije. Kako je koncert ipak održan dogodilo se upravo to što je očekivano.

Kako nitko osim jednog novinara, koji je nosio ustašku kapu u svrhu istraživanja, nije kažnjen na licu mjesta, svoju dužnost je obavio dugogodišnji policijski inspektor Josip Gašparac. Upravo je on podnio kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog osnovane sumnje da je na koncertu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 30. svibnja 2008. “počinio kazneno djelo rasne i druge diskriminacije opisano u čl. 174. st. 1. i 3, na štetu RH i njenih građana te nacionalnih manjina”. Prijava se također odnosi(la) i na “nepoznate počinitelje” koji su “pod osnovanom sumnjom” da su na istom koncertu skrivili “kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, opisano u čl. 154. KZ”.

No kako je zbog upravo tog razloga inspektor Gašparac suspendiran, Udruga mladih antifašista grada Zagreba oštro osuđuje ovaj čin koji daje poticaje svima onima koji sudjeluju u širenju mržnje i diskriminacije a pogotovo idejnim začetnicima takve politike.

Kakva je to država u kojoj udruge građana, kao i sami građani, moraju moliti gradsku vlast i policiju da spriječi pjevača da koristi ustaški pozdrav pred desetinama tisuća građana? Kakva je to uopće vlast koja sama ne sprečava takve incidente? I na kraju kakva je to policija koja sprječava svoje djelatnike u provođenju zakona?

Tražimo od načelnika policije, gospodina Benka, da u najkraćem mogućem roku vrati inspektora Gašparca na posao a svakako da pokrene istragu protiv onih koji su zaustavili postupak protiv M. P. Thompsona.

Inspektoru Gašparcu iskazujemo našu potporu i zahvalnost na ovom velikom djelu kojim je pokazao hrabrost i odlučnost u provođenju nulte tolerancije prema fašizmu."Post je objavljen 13.06.2008. u 12:44 sati.