Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković: Hrvatska će povećati svoj angažman u Afganistanu

Na donatorskoj konferenciji za pomoć Afganistanu jučer u Parizu sakupljeno je više od 15 milijardi dolara. Hrvatski ministar vanjskih poslova i eurpskih integracija Goradan Jandroković najavio je da će Hrvatska ove godine u Afganistan uložiti 1,2 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva i školstva, konkretnije za izgradnju ginekološke ambulante i škole u pokrajini Badahšan. Istovremeno RH će povećati i svoj vojni angažman u toj zemlji i pružiti potporu stabilizaciji. Ministar Jandroković predvodi hrvatsko izaslanstvo na Međunarodnoj konferenciji za podršku Afganistanu, organiziranoj na razini šefova diplomacija i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske, Afganistana i UN-a, pripćeno je iz MVPEI-a.

Hrvatska će i dalje biti vojno i civilno angažirana u Afganistanu čiji narod i vladu podupire snažno i dugoročno, rekao je Jandroković u svome obraćanju. Hrvatska će pružiti potporu u razvojnim projektima, posebice u izgradnji civilnog društva, zdravstva i obrazovanja u cilju poboljšanja životnih uvjeta stanovništva Afganistana.

U Afganistanu je Hrvatska vojno prisutna od 2003., a civilno od 2005. sudjelovanjem u raznim humanitarnim programima, što uključuje donacije školama i bolnicama. Na konferenciji u Parizu ocijenjeno je da je u procesu stabilizacije Afganistana u brojnim područjima postignut napredak. Uspostavljene su oružane snage i proradio je parlament, jača sektor javnog zdravstva i obrazovanja, no zemlja se i dalje suočava s velikim izazovima kao što su sigurnost, korupcija, poljoprivredni razvoj, nabava hrane.

Sudionici konferencije, među kojima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, afganistanski Hamid Karzai, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i niz drugih političara, razmotrili su napredak u provedbi tzv. Afghanistan Compacta. Taj sporazum o partnerstvu vlade Afganistana i međunarodne zajednice za razdoblje 2006.-2010., dogovoren je na konferenciji u Londonu u siječnju 2006.

Na pariškoj konferenciji prihvaćena je Deklaracija te Izvješće o implementaciji Afghanistan Compacta, te dogovoreni načini za učinkovitije djelovanje u budućnosti. Vlada Afganistana je u Parizu službeno predstavila i Afganistansku nacionalnu razvojnu strategiju (ANDS), a to je razvojni plan za razdoblje 2008-2013., temeljen na Milenijskim razvojnim ciljevima. ANDS se oslanja na Afghanistan Compact i zacrtava ciljeve kroz tri stupa - sigurnost, vladavina prava i ljudska prava te gospodarski i društveni razvitak.

ANDS će biti osnova prema kojoj će međunarodna zajednica uskladiti svoje djelovanje za iduće razdoblje. Stoga su i predstavnici zemalja angažiranih u Afganistanu razgovarali o načinima financiranja razvojnih strategija i najavili buduće doprinose stabilizaciji i razvoju prilika u Afganistanu. Predstavnici RH su među više od 80 izaslanstava država i međunarodnih organizacija angažiranih na stabilizaciji i obnovi Afganistana.

Post je objavljen 13.06.2008. u 12:15 sati.