Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pariz: Donatori obećali više od 15 milijardi dolara za Afganistan

Donatori predvođeni Sjedinjenim Državama obećali su jučer u Parizu više od 15,54 milijardi dolara pomoći Afganistanu, no istaknuli su da Kabul mora učiniti više u borbi protiv korupcije i bolje koordinirati humanitarnu pomoć. Washington je obećao 10,2 milijarde dolara jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta za borbu protiv pobunjenika, siromaštva, krijumčarenja droge i korupcije, šest i pol godina nakon što je svrgnut talibanski režim. Oko 6.000 ljudi ubijeno je prošle godine u napadima talibana koji su pružili utočište čelniku Al-Qaide Osami bin Ladenu.

- Afganistan je bio talac režima koji se udružio s teroristima, režima koji je bio negacija islamskih vrijednosti - rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy otvarajući konferenciju na kojoj sudjeluju predstavnici 68 zemalja, uključujući i Afganistan. Dužnost je svih demokracija da vam pomognu, poručio je Sarkozy afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiu na početku skupa kojem prisustvuju i predstavnici više od 15 međunarodnih organizacija, uključujući glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Afganistan je zatražio pomoć donatora u financiranju petogodišnjeg razvojnog plana vrijednog 50 milijardi dolara, a Karzai je rekao okupljenima da je njegovoj zemlji potrebna pomoć u boljoj koordinaciji pomoći i u izgradnji institucija za borbu protiv korupcije. Ne očekuje se da će donatori na konferenciji dati svih 50 milijardi dolara, no ona bi trebala pokazati spremnost da se pomogne Afganistanu nakon što je na summitu NATO-a u travnju redefinirana vojna strategija za 50.000 stranih vojnika koji su razmješteni u toj zemlji.

Post je objavljen 13.06.2008. u 12:08 sati.