Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

RAKITIĆ, OLIĆ -BRODSKI NOGOMETNI MUŠKETIRI


Euro nogometaška groznica trese brodskim Posavljem. Feštalo se, slavilo, veselilo poslije pobjede nad Nijemcima, a posebno je raspoloženje bilo u Davoru ( rodnom mjestu Ivice Olića) i Sikirevcima (odakle je otac Ivana Rakitića). Pa,evo, ovo je možda prigoda za objavljivanje nekoliko rečenica o mladom Ivanu Rakitiću prigodom njegovog boravka u očevim Sikirevcima uoči Božića 2007.


Ivan Rakitić: Svatove ću imati u Sikirevcima

Image Hosted by ImageShack.us
Ivan Rakitić u Sikirevcima


SLAVONSKI BROD/SIKIREVCI/DAVOR – Ivan Rakitić (19), treći „brodskoposavski“ član hrvatske nogometne reprezentacije ( Olić, Mandžukić, Rakitić) , koji korijene vuče iz brodskih krajeva, posjetio je Sikirevce, rodno mjesto svog oca Luke koji je branio boje NK Sikirevci, a potom zeničkog „Čelika“ prije nego što je otišao u Švicarsku gdje je Ivan rođen.
Hladno vrijeme nije omelo najupornije kako bi cijelo poslijepodne proveli uz Ivana Rakitića. Tek po dolasku na zaleđeni travnjak vratar Sikirevaca Ivan Rakitić poželio je da mu njegov daleko poznatiji imenjak i prezimenjak izvede kazneni udarac. U dvoboju između dva Ivana Rakitića pobijedio je domaći vratar koji je obranio udarac mladom nogometašu Schalkea i hrvatske reprezentacije. Iako je Ivan Rakitić rođen u Švicarskom gradu Rheinfeldenu, itekako je privržen Sikirevcima te je na prijemu kod načelnika Stjepana Lešića rekao da kada dođe vrijeme za ženidbu da će ju vrlo vjerojatno obaviti u mjestu iz kojega je njegov otac, bivši nogometaš koji je imao veliku ulogu u njegovoj karijeri.
- Uvijek mi je drago doći u Sikirevce, te sam obećao da kada god budem slobodan da ću doći posjetiti rodbini i kročiti po terenu na kojem je nekada igrao moj otac i mislim da je njemu ipak najdraže što sam opet u Sikirevcima. – rekao je Ivan Rakitić.

Image Hosted by ImageShack.us
Ivan Rakitić sa sestrom, majkom, ocem i načelnikom Općine Sikirevci


Prvi Rakitićev klub bio je švicarski Mohlin – Riburg (1992.) iz kojega 3 godine kasnije prelazi u Basel. Točno 10 godina kasnije, Ivan Rakitić je po prvi puta zaigrao za prvi sastav Basela (1995.) i to u utakmici Kupa UEFA u Širokom Brijegu. Vrlo brzo, Rakitić je postao uz Petrića glavna uzdanica Basela te je u slijedećoj sezoni u 33 utakmice postigao 11 golova za naslov najboljeg mladog igrača Prve Švicarske lige.
Nakon odlične sezone u Baselu, Rakitić za 5 milijuna eura odštete prelazi u njemački Schalke. U svom prvom nastupu za momčad iz Gelsenkirchena i to u dvoboju protiv aktualnog prvaka Stuttgarta, Rakitić je postigao i prvi Bundesligaški pogodak. Na kraju jesenske polusezone u Bundesligi Schalke je završio na 5.-om mjestu sa 7 bodova manje iza vodećeg dvojica Bayerna i Werdera, ali je zato ekipa trenera Slomke po prvi puta prošla u drugi krug Lige prvaka. Rakitić je igrač budućnosti i s 19 godina igra u Bundesligi i Ligi prvaka i to u jednom od najpopularnijih klubova Schalkeu, te nastupa i za reprezentaciju Hrvatske. Pred njim je očito velika nogometna karijera te je predodređen za najveće Europske nogometne klubove.
- Uvijek želim napredovati. Za sada mi je dobro u Schalkeu, mlad sam i strpljiv, te svakako u budućnosti želim otići u još veći klub – sramežljivo će Rakitić. U lipnju 2008. godine očekuje ga i nastup na EP koje se održava u Austriji i Švicarskoj. - Sa ždrijebom možemo biti zadovoljni, a moj cilj i svakako meni najdraže bio bio plasman u polufinale iz razloga što se ta utakmica igra u Baselu na mom stadionu i tu bih zaista bio presretan. – rekao je. Na kraju je Rakitiću priređen doček u Caffe baru „Ana“ gdje mu nije bilo teško davati bezbrojne autograme i fotografirati se s obožavateljima. Tako to rade profesionalci, a njemu je tek 19 godina i pred njim su velike nogometne stvari kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Rakitiću odmor traje do 4.-og siječnja, a to vrijeme provest će kod očeve rodbine u Sikirevcima, mamine rodbine u Ponijevu (BiH) i kod brata u Švicarskoj. Miran, tih, samozatajan, takav dojam je Ivan Rakitić ostavio u Sikirevcima, ali je zato na nogometnom terenu prava vatra i napast za sve protivničke igrače i naravno vratare.


link o Ivici Oliću: Ivica Olić


Post je objavljen 13.06.2008. u 10:21 sati.