Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Fotografije Peščenice (1): Romska duša i irski punk...

Prošlog tjedna, 6. do 8. lipnja, bili su Dani Pešče, zagrebačkog kvarta. Završni dan bio je u nedjelju, pa sam navratio. Putujući iz Dubrave, sišao sam s tramvaja kod Maksimira, pa presjekao pješice, kroz Svetice i Ivanićgradskom, do sportske dvorane na početku Ulice grada Gospića. Bio je krasan topao dan, usput sam sreo dvoje poznatih pa popio pivo u jednom loklanu na tržnici Volovčica. Primjetio sam nekoliko zanimljivih motiva, i snimio neke fotografije. Pa kako ljudi vole foto-reportaže, evo prenosim - danas jedan dio. Inače, prije nekoliko dana sam otvorio svoju stranicu na facebooku, pa sam tamo objavio fotografije.





Na pozornici (ja sam eto staromodan, pa je to za mene još uvijek "pčozornica" a ne "stejdž" rolleyes) je Kulturno-umjetničko društvo Romska duša. Uz njih, nastupali su i Plesna grupa Romske Barbike (neobična kombinacija!) i nešto što se zove Romski ples bez pravila. Nažalost bio sam okolo, pa sam stigao tek na kraj nastupa. Snimio sam neke fotografije crnookih Barbika, ali nisu dobro ispale. cry Evo jedog linka: Barbike Videos.

Treba reći, na žalost, da je cijela manifestacija bila više nego skromno posjećena. Nije se skupilo više od stotinjak građana.



Nakon romskih grupa, nastupio je peščenički bend PADDY'S ALLSTAIRS, koji svira, hm, irski punk. Ne pitajte me za detalje - glazbeno sam nepismen, samo prenosim ono, što su mi rekli. dead Skupilo se nešto mlađarije, plus prethodno nastupajući Romi, koji očito nemaju predrasuda prema drugim glazbenim stilovima.




Ovo je, valjda, Romski ples bez pravila na glazbu irskog punka. Multikulturalizam na djelu. :)




Štand Udruge Roma grada Zagreba. Kako gore napisah, odaziv građana i nije bio neki, a i broj štandova je svakako mogao biti veći. Bili su tu i štandovi udruge branitelja, ribolovaca, srednje škole Ruđera Boškovića te UZOR-a (vidi dolje).

INače, strašno mi grubo zvuči ova njemačka riječ "štand". Sviđa mi se slovenska riječ "stojnica". Uz "štand" se obično stoji - dobra riječ!




Pano s fotografijama na stojnici Udruge Roma.




Stojnica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR). Oni su nastali kao izraz otpora lokalnog stanovništva planiranoj gradnji spalionice otpada u njihovom susjedstvu (pogledajte: www.protivspalionice.org) O tome ću više pisati za nekoliko dana!




Dok smo čekali da se zgotovi fiš-paprikaš, koji su pripremali članovi Športsko-ribolovnog društva "Peščenica", poveli su me u šetnju komadićem zemlje između sportske dvorane i srednje škole. To je zemljište ostalo u dosadašnjim planovima urbanizacije (čitaj: betonizacije), nezahvaćeno, prepušteno šikari. Kao i na nizu drugih lokacija na na zagrebačkoj periferiji, došlo je do spontane samoorganizacije lokalnih stanovnika, koji su podijelili male parcele i uredili vrtove. Ispred ovog rascvjetalog vrta slikali su se Pešćeničani Darko i Neno iz Zelene liste.




Uspješna samoorganizacija lokalne zajednice mogla bi oduševiti anarhitest, jer pokazuje kako njihova načela nisu puka fantazija. Ono što bi voljom vlasti ostalo tek šikara, privedeno je korisnoj svri.




Nažalost, postoje planovi gradnje nove ceste koja bi produljila Ulicu grada Vukovara prema istoku sve do Sesveta. Tako še i ovi vrtovi i druga zelena područja nestati pod asfaltom.

Post je objavljen 12.06.2008. u 14:12 sati.