Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska cijeni tursku potporu

Hrvatska cijeni tursku potporu u vrijeme osamostaljenja i prilikom izbora u Vijeće sigurnosti, kao i u pregovorima za članstvo u NATO-u, a očekuje jačanje suradnje u gospodarstvu i borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučer nakon razgovora s turskim predsjednikom Abdullahom Gülom koji boravi u službenoj posjeti Zagrebu.

Hrvatsko-turski su odnosi u uzlaznoj liniji, o čemu govori i redovitost susreta na najvišoj razini, rekao je hrvatski predsjednik. Hrvatsko-turska suradnja ima i širu, regionalnu dimenziju, rekao je Mesić i objasnio da se s turskim predsjednikom složio kako su dobri odnosi Hrvatske i Turske u funkciji stabiliziranja stanja u jugoistočnoj Europi.

Hrvatski je predsjednik rekao kako je tijekom razgovora ponovio čvrstu potporu integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti susjedne Bosne i Hercegovine, prema kojoj Hrvatska ima "dosljednu, načelnu i jasnu politiku".

Hrvatska i Turska otprilike su u isto vrijeme počele pregovore o članstvu u Europskoj uniji, rekao je Gül koji je u službenom posjetu Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, ali Hrvatska napreduje brže. Prema Gülovim riječima, EU je turski strateški cilj, ali dinamika napredovanja nije ista na svim dijelovima toga puta i nije ista za sve. Velikim zemljama s puno stanovnika taj je put teži, "ali mi vrijedno radimo i uvjereni smo da ćemo i uspjeti", rekao je Gül.

Mesić je dodao kako Hrvatska smatra da Turska pripada europskome prostoru, kulturi i gospodarstvu te da očekuje kako će Turska, "sukladno tempu prihvaćanja standarda i kriterija Unije, napredovati na putu prema članstvu u EU-u".

Dvojica su predsjednika izrazila zabrinutost zbog energetske krize u svijetu, krize hrane i posljedica klimatskih promjena. Prema Mesićevim riječima, globalnim se izazovima može oduprijeti samo globalnom akcijom, usklađenim djelovanjem međunarodne zajednice.

Gül se osim s Mesićem sastaje i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Post je objavljen 12.06.2008. u 13:22 sati.