Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Medvedev: NATO ne može sam rješavati sigurnosne probleme u Europi

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je kako smatra da hladnoratovski vojni savezi više ne mogu jamčiti Europi sigurnost te da na odnose sa SAD-om gleda s "umjerenim optimizmom", izvijestile su u srijedu svjetske agencije. Medvedev vjeruje kako NATO više ne može sam rješavati sigurnosne probleme u Europi. U govoru održanom na Međunarodnom kongresu tiska na ruskom jeziku koji se održava u Moskvi ponovio je svoju zamisao o novome dogovoru o europskoj sigurnosti, prenio je France presse.

- Je li Atlantski Savez uistinu dovoljan da bi se riješili svi sigurnosni problemi u staroj Europi? Moje je mišljenje da nije. Mislim da bi se rješenje moglo pronaći u pripremi globalnog europskog sporazuma u kojemu bi sudjelovale sve europske zemlje. Za sada se samo jedan paneuropski sporazum može osloniti na načelo jedinstva, a sve ostale institucije baziraju se na načelima koja utječu na podjele - istaknuo je ruski predsjednik.

- S razlikama kojih i danas ima, a uvjeren sam da će barem djelomično i dalje postojati - mislim da na ovome problemu moramo raditi zajedno - kazao je Medvedev. Svoju zamisao o novome sporazumu o europskoj sigurnosti Medvedev je iznio prvi put tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu. Tada je iznio prijedlog o organizaciji europskog summita tijekom kojega bi se razgovaralo o novome sporazumu. No, analitičari ocjenjuju kako će Moskva imati problema u nastojanju da uvjeri zapadnu Europu kako bi NATO trebalo zamijeni nekom novom europskom organizacijom, prenosi DPA.

Na pitanje sudionika kongresa o ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, Medvedev je odgovorio kako će Rusija surađivati s kandidatom koji pobijedi.

- Alternative nema, s obzirom na to da je odgovornost koja leži na našim dvjema zemljama kada je riječ o uspostavljanju svjetskog poretka i nastojanju da na našem planetu vladaju mir i stabilnost, ogromna", odgovorio je Medvedev. "Bez obzira tko će doći u Bijelu kuću nakon predsjedničkih izbora, Moskva računa na konstruktivan i prijateljski dijalog s novom američkom administracijom i na to smo u potpunosti spremni - rekao je prvi čovjek Rusije Medvedev.

Post je objavljen 11.06.2008. u 12:46 sati.