Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Stoned - Emisija o stoner rocku - osma epizoda

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

U današnjoj emisiji pozabavit ćemo se nekim zanimljivim stoner sastavima iz ostatka svijeta. Započet ćemo s najboljima, Los Natasom, pa ide Dragonauta, neki nijemci, Boris iz Japana i medijski eksponirani Wolfmother


Los Natas su nastali 1994. u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu. Poečli su kao stoner bend, no u zadnje vrijeme sebe prozivaju free rock sastavom ili Latin Heavy Pshych.
Osim stoner sastava kao što su Kyuss, Nebula, na Los Natas su utjecali i psiho rock bendovi s kraja 60 – ih i 70 – ih poput The Doors, The Who, Pink floyd i Hawkwind.
Svojom muzikom slušatelje žele odvesti na tzv. «Sonični trip», a za to koriste nešto stariju opremu kako bi dobili tripoidni zvuk ranih psihodeličnih sastava. No tu je i klasičan nabasirani stonerski zvuk gitare, uz duhovno SF nazive pjesama poput Ciudad de brahman i Carl Sagan.

Prvi album, Delmar im izlazi 1998. godine za Man's Ruins records. Zatim odmah kreću na američku turneju sa sastavima Queens of the stone age, Nebula i sličnima. Iduće godine im izlazi album Ciudad de Brahman, koji je jedan od njihovih najboljih albuma.
Izdaju split EP sa drugim argentinskim stoner bandom Dragonautom.
Sljedi album Crosario Negro s kojeg valja istaknuti pjesmu Planeta solitario.
Zatim slijede albumi Toba trance vol 1i 2, Munchen sessions, također u dva djela, te El Hombre Montana izašao 2006. godine i posljednji dvostruki CD El Universo Perdito de Los Natas izašao prošle godine koji donosi raritetne snimke benda.

Pjesma: Meteoro
Dragonauta se formiraju 1999. godine u Buenos Airesu. Njihov stoner graniči s doomom i deathom, tako da ih možemo okarakterizirati više kao stoner metal. Na njih su najviše utjecali Black Sabbath, argenitnski rock sastavi 70-ih, ali i metal bendovi poput Venoma i Celtic Frosta.
Prvo izdaju split EP sa Los Natasom, a debi album, kojeg su prozvali Luciferatu, izlazi 2002. godine. Na njemu bend kreće prema više progresivnijem zvuku koristeći elemente jazza i psihodelije.
Zatim izdaju još jedan split sa bendom Abdulah, da bi im posljednji album Cabramacambra izašao 2006. godine.

Pjesma: TransmutadoLow Gravity Circus su bend iz Njemačke. Oni su rock bend , a može ih se primjerice usporediti s Monster Magnetom i Kyussom.
Prvo i jedino izdanje im je EP Dynosaur.
Eto, tek tako da se spomene jedan švapski bend.

www.lowgravitycircus.de/Boris su trio iz Japana, koji svira neku vrstu eksperimentalnog stonera ili kako god već želite, budući su se uvjek trudili da ih se ne povezuje s odrađenim muzičkim stilom. Naime, oni spajaju razne glazbene pravce, od metalaca Venoma, preko Melvinsa, pa do Nick Cavea.
Nastali su 1996. godine u Tokiju.
Ime su si nadjenuli prema pjesmi Melvinsa s albuma Bullhead.
Njihove ploče se razlikuju po muzičkom stilu, ili su rock ili su eksperimentalne.
Od 1996. izdali su ukupno 15 albuma, a najplodnija godina im je bila 2005. kada su izdali čak četiri albuma.
Posljedni album Smile izašao je ove godine.

Pjesma: KorosuWolfmother su bend iz Australije i u svojoj kratkoj karijeri već su uspjeli osvojiti Grammya.
Iako su oni više klasični rock bend, svrstava ih se pod stoner, tako da ih nisam mogao ignorirati.
Dakle, prvi EP izdaju 2004.godine. Taj EP se počinje vrtiti po radio stanicama i onda....
Onda odlaze u LA i s producentom Oasisa i Jeta snimaju album. Eponimni album izlazi 2005. godine i zaposjeda treće mjesto Australske top liste, a magazin Rolling Stone ih stavlja u top 10 sastava na koje treba obratiti pažnju tijekom 2006. godine.
Sviraju po raznim fesativalima diljem SAD-a, pa i na famoznoj Lollapaloosi.
Zanimljivo je da su tijekom primanja Led Zeppelina u Rock and roll hall of fame, Wolfmother kao gosti odsvirali pjesmu Comunication breakedown.
Grammya osvajaju 2007. za najbolju hard rock izvedbu.
Momentalno snimaju novi album.

Pjesma: Woman
U idućoj i posljednjoj emisiji serijala o stoner rocku pozabavit ćemo se sastavima koje su osnovali članovi Kyussa nakon raspada matičnog benda.
Dakle, čekaju vas Queens of the Stone Age, Unida, Mondo Generator, Desert Sessions, Slo Burn i Brant Bjork & Bross.

Desert Sessions - pjesma: Screamin' Eagle
Post je objavljen 10.06.2008. u 12:53 sati.