Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sanader (opet) uhvaćen u laži

Sanader laže kad kaže da Vlada RH ne može zaustaviti rast cijene naftnih derivata. Prava istina je da se cijena naftnih derivata može spustiti za otprilike 1 kunu po litri bez da se ikog ošteti. Sve što treba napraviti je promijeniti način obračuna PDV-a na naftne derivate.

Prema sadašnjem modelu obračuna PDV-a on se obračunava na cijenu naftnog derivata i trošarine na te naftne derivate, koje su također jedna vrsta poreza. Drugim riječima PDV koji se obračunava na trošarine je porez na porez i on čini ekstraprofit za državnu blagajnu koja se puni iznad svih očekivanja zbog drastičnih skokova cijena naftnih derivata posljednjih nekoliko mjeseci.

Dakle umjesto jednostavnog rješenja koje bi momentalno imalo pozitivne učinke na stabilizaciju cijena i usporavanje spirale rasta cijena koja je sve izglednija, Sanader trabunja o nekakvim dizanjima neoporezivog dijela plaće i drugim kvazi olakšicama koje na kraju neće imati skoro pa nikakvog učinka jer dovoljno je da kruh poskupi za nekoliko desetaka lipa i da se sve te olakšice istope i onda smo opet na početku.

Glumce od sposobnih razlikujemo u kriznim situacijama, kad sposobni znaju odgovoriti na stvarne probleme, dok glumci jedino što znaju je uvjerljivo govoriti kako se tu ništa ne može. I dok diljem Europe ljudi masovno protestiraju zbog nesposobnih vlada, mi hrvati i dalje šutimo i trpimo udarce, kao da smo kakvi magarci. I jesmo… magarci smo kad dopuštamo da nas namagarče svaki put, a mi i dalje za njih glasamo.

No, ako ništa drugo, ako već Sanader ne zna kako se boriti s podivljalim cijenama naftnih derivata, imali smo prilike uvjeriti se kako je Sanader vrsni nogometni stručnjak pojavivši se u studiju nakon utakmice Austrija – Hrvatska gdje je na kraju govorio više nego pozvani nogometaši. Kad već nema kruha od Sanadera, bar ima igara.

Post je objavljen 10.06.2008. u 12:33 sati.