Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Afganistanski predsjednik: Strane snage još će nam dugo trebati

Još dugo se nećemo moći sami braniti i voditi vlastite poslove. Najmanje deset godina za cijelu zemlju - rekao je predsjednik Afganistana Hamid Karzai novinarima u Haagu. U Afganistanu je oko šezdeset tisuća stranih vojnika pod vodstvom NATO-a i SAD-a, a talibani s potporom Al Qaede od 2006. jačaju. Broj afganistanskih pripadnika snaga sigurnosti koje obučava Zapad ne miče se sa 150 tisuća.

Karzai je posjetio Nizozemsku uoči međunarodne donatorske konferencije u četvrtak u Parizu. Ondje će tražiti potporu 50 milijarda dolara vrijednu za nacionalnu strategiju razvoja u pet godina. Afganistan je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta i za 90 posto svojih potreba ovisi o humanitarnoj pomoći. Obnavlja gospodarstvo uništeno u 30 godina rata, a istovremeno se bori protiv talibanskoga ustanka u kojem je samo prošle godine poginulo šest tisuća ljudi.

Prema Karzaijevim riječima, život u Afganistanu popravio se otkako 2001. su američke snage svrgnule talibanski režim. Afganistanski je predsjednik zahvalio Nizozemskoj na pomoći, ali je naglasio kako je potrebno još.

Post je objavljen 09.06.2008. u 21:39 sati.