Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

BiH: U Bijeljini sutra javna tribina o prednostima ulaska u NATO

Pod okriljem NATO-a u Bijeljini će se 11. lipnja održati gradski forum posvećen razmatranju prednosti koje donosi članstvo u NATO-savezu. Forum u Bijeljini je peti od osam foruma NATO-a čije je održavanje planirano u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Dosad su predstavnici NATO-a u Sarajevo posjetili Bihać, Prijedor, Livno i Travnik, a nakon Bijeljine slijede tribine u Brčkom, Trebinju i Goraždu.

Cilj foruma je upoznavanje građana, nevladinih organizacija, studenata, predstavnika poslovnog, obrazovnog i religijskog područja o aspektima NATO-a koji do sada nisu bili u fokusu javnosti. Ta područja, prije svega, reforma obrane, odnosno to što je postignuto reformom obrane, te uspjesi Oružanih snaga BiH (OSBiH) i NATO-a na ovom planu. Predstavnici NATO-a i zemalja - članica NATO-a, te predstavnici OSBiH će s predstavnicima lokalnih zajednica pokrenuti diskusiju o tome kako NATO kao organizacija može pozitivno utjecati na život u mnogim područjima lokalne i državne razine, odnosno civilnim segmentima života.

Bit će riječi o poštivanju i promociji ljudskih prava, izgradnji demokratskog okruženja, promociji humanitarnog prava, zaštiti čovjekove okoline, promociji znanosti, energije i programa razmjene studenata. Gosti-uvodničari na forumu u Bijeljini bit će veleposlanik Kanade David Hutchings, veleposlanik Kraljevine Norveške Jan Braathu, vojni politički savjetnik NATO-a Bruce McLane, glasnogovornik NATO-a u BiH Derek Chappell, pukovnik talijanske vojske Francesco Andriani, šefica Misije IOM-a Regina Boucault i brigadir OSBiH Hamza Višča.

Post je objavljen 09.06.2008. u 14:02 sati.