Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

O pobjednicima i onima drugima s Animafesta

... zadnji dan je bio moj. Ili tako nekako ako se sagleda da sam pogodio najbolji film festivala i vidio niz odličnih animadokumentaraca.
Lista pobjednika s 18. Animafesta bi glasila :

Veliko natjecanje

Žiri: Joanna Quinn (Velika Britanija), Moustapha Alassane (Niger), Caroline Leaf (SAD / Kanada / Velika Britanija), Igor Kovaljov (Rusija / SAD), Danijel Šuljić (Hrvatska)

Velika nagrada (Grand Prize) za najbolji kratkometražni film festivala - statua festivala i novčana nagrada od 2.500,00 €, počasno predsjedanje sljedećim festivalom

"Sestre Pearce", Luis Cook, Velika Britanija, 2007
- moj kolega iz Vjesnika, Božo se vjerojatno ne bi složio s ovim jer je to nekako po mom ćefu rađen film. Brutalan, iskren, krvav, ljudski i s naravno dozom šoka u vidu perverzne opsjednutosti likova za začudnim načinom socijalizacije. Naime likovi u filmu su dvje seke od kojih manja, valjda u pomanjkanju članova obitelji, od mrtvih ili od njihove ruke ubijenih brodolomaca (koji se zle sudbine nađu njima na putu) slažu svoju kuću lutaka. One ih po smrti očiste od suvišnih organa te ih suše u sušari i time na neki način mumificiraju. Ovaj film me je podsjetio na jedan dio programa ovogodišnjeg Zagreb Doxa gdje je bila opisana parafilija sa real dolls.
Image Hosted by ImageShack.us
Ovo pak je neka podvrsta nekrofilije. No u ovom kratkom osvrtu mi ne pada pamet da idem educirati vas o raznim vrstama parafilije, daklem film je naravno začinjen crnim humorom, toliko svojstvenim Britancima i drugim narodima sjeverozapadno njihova otoka.
I tako se vi smijete, a u isti mah spazite i djecu kako uz svoje (ne odveć inteligentne) roditelje prate crtaće koji su osim ovoga nabijeni i seksom i nasiljem i to prikazanim na vrlo realan način da li na sofisticirani i pomalo poetični ženski način ili na grubi emotivno odsječni muški način (naravno to su samo stereotipni viđeni primjerci).

'Za originalni i jedinstveni grafički stil i režiju koja nas odvlači u sumoran svijet dvaju neprilagođenih likova.'


Zlatni Zagreb – statua festivala i novčana nagrada od 2.000,00 €
"Kržljavi", Andreas Hykade, Njemačka, 2006
- ha, ni kržljavi nije nimalo manje bestijalan u pristupu. Da pojasnim. Kržljavi je priča o obitelji koja uzgaja zečeve koje poslije kad poodrastu ne zakolje nego zatuće toljagom. Da.
I iako vi tokom filma razvijate neku ideju o mogućem spasu malog pa kasnije ogromnog modrog zecova to naravno neće biti tako, naime stric malog momčića koji uzgaja modrog kržljavca ga suočava da je proteklo godinu dana kojih je imao za igru i da sad jelte ... treba nešto i učinit.
Autor vas vodi u podrum u kojem vidite dvje omče kako vise sa stropa i krvavu mrlju na zidu iza njih. Vi se sad pitate kako? Naravno ubrzo dolazi rješenje. Stric vješa zecova za noge i ovaj ne bi li se oslobodio lupa glavom o zid i širi mrlju. I eto misterija krvave mrlje na zidu je rješena.:)
Ma brutalka. Naravno i dalje su djeca prisutna u dvorani.


'Žiri dodjeljuje nagradu Zlatni Zagreb filmu koji smatramo drugim filmom festivala. Za snažan, jednostavan i čist dizajn i režiju koja nosi snažnu i šokantnu poruku.'

Nagrada 'Zlatko Grgić' za najbolji prvi film napravljen izvan instucije – statua festivala i novčana nagrada od 1.500,00 €
'Hezurbeltzak, obični grob', Izibene Ońederra, Španjolska, 2007

'Za anarhičan tok svijesti koji slijedi njenu unutarnji viziju.'

3 posebne nagrade prema odluci žirija velikog natjecanja:
'KJFG No. 5', Aleksei Alekseev, Mađarska, 2007

'Za izvanredan humor.'

'Prognoza', Adriaan Lokman, Nizozemska, 2006

'Za najbolji film bez dijaloga.'

'Gospođa Tutli Putli', Chris Lavis, Maciek Szczerbowski, Kanada, 2007 -

Za filmski jezik koji kreira snažnu atmosferu.'

3 posebna priznanja prema odluci žirija velikog natjecanja:

'Sony Bravia: Play – Doh', Frank Budgen, Darren Walsh, Velika Britanija, 2007

'Za vizualno iznenađujuću reklamu.'

'Voljeni', Samantha Moore, Velika Britanija, Uganda, 2007.

'Zbog poruke koju nosi ovaj film, izrečenu na osobni, svima razumljiv način.'

'Ona koja mjeri', Veljko Popović, Hrvatska, 2008

'Za korištenje 3D animacije koja ostavlja dojam organske izvedbe.'



Studentsko natjecanje

Žiri: Helena Klakočar Vukšić (Hrvatska / Nizozemska), Regina Pessoa (Portugal), Nedžad Begović (Bosna i Hercegovina), Erik van Drunen (Nizozemska), Saeed Tavakolian (Iran)

'Putovali smo umjetničkim svemirom kroz 78 filmova. Uživali smo u kvaliteti i raznolikosti i sigurni smo u budućnost ovog medija.'

Nagrada "Dušan Vukotić" za najbolji studentski film – medalja "Dušan Vukotić" i novčana nagrada od 1.000,00 €

"Neodoljivi osmjeh", Ami Lindholm, Finska, 2006
... hmm ovo je bio film koji ipak nije bio toliko brutalan. No gdje je i crni humor tu ima i nekog neizbježnog životna crnila, a s druge strane ovo je ipak film koji dolazi iz mile mi nordijske Danske.:)
Dakle govori o onome što se velika većina od nas susrela dok je putovala nekom od avio kompanija, a to je zarazni ili kako naslov filma kaže neodoljivi osmijeh stjuardesa. U filmu će vam autor oma pojasnit iz koje to (doslovno) ladice te neumorne stjuardese izvlače osmijeh. Odličan i po opisu mogućih situacija u avionu realan mali crtić. Sve je tu od pijanica koji koriste priliku da u avionu se opiju, do pušača koji ne mogu izdražati da ne zapale pa sve do pada aviona.
Image Hosted by ImageShack.us

'Za šarmantan i učinkovit humor i jednostavnost crteža. Užitak i svježina animacije s dirljivim dramskim detaljima ne ostavlja gledatelja ravnodušnim.'


3 posebna priznanja prema odluci žirija studentskog natjecanja:
'Beton', Ariel Belinco, Michael Faust, Izrael / Nizozemska, 2006

'Za umjetnikov angažman, jasno izveden, prekrasno nacrtan i animiran. Film nosi snažnu poruku.'

'Camera Obscura', Matthieu Buckalski, Jean-Michel Drechsler, Thierry Onillion, Francuska, 2007

'Za svjež, izvanredan i inovativan pristup mediju. Odveo je članove žirija u maštovit svijet u kojem je sve moguće.'

Možeš li proći?', Banj Ju-Yong, Republika Koreja, 2006

'Za neobičan, ali intimno zagonetan svemir, elegantno nacrtan.'



Natjecanje filmova za djecu

Dječji žiri: Patrik Horvat, Paloma Quinn Mills, Anja Sever, Anna Šagadin, Anđela Žapčić


Najbolji film za djecu – statua festivala

"Moj sretni završetak", Milen Vitanov, Njemačka, 2007
... i kad pomislite da su svi na festivalu pomalo opsjednuti crnohumornim raspoloženjem iznenade vas svojim izuzetno inteligentnim odabirom tko ... djeca. Naime žiri za najbolji film za djecu je bio sastavljen samo od djece, kako je za pretpostaviti, no nikad ne znate gdje sve svoju šapu žele staviti odrasli.:)
Uglavnom film je u dvoranu kina Europa unio vedar dašak humora i razgalio prisutnu djecu.
Konačno jedan film za dječje oči.
"Moj sretni završetak" pak govori o onome o čemu bebe psi su jako opsjednuti, a to je njihov rep. Autor ide korak dalje i potpuno oživljuje rep tako da glava i rep psa zajedno trče, vesele se, proganjaju i laju na mačke.
Na kraju nesretno-sretnim događajem dolazi do odvajanja repa tj. lik psa se pocjepa na dva djela. No u tome leži i sretni moment u filmu jer gdje li je za psa najveća sreća doli u ... repu. Svakako bi se osvrnuo i na od žirija primjećenoj animaciji koja posebna kakva je upravo dopušta ovakove rasplete. Ovaj film bi nazvao iskrom u tami noći pobjednika.
Image Hosted by ImageShack.us

'Moramo reći da nam je izbor bio jako težak. Odlilčnih filmova je bilo puno, a mi smo mogli izabrati samo jedan. Nakon puno razmišljanja glavnu nagradu smo odlučili dati filmu s najoriginalnijom pričom i veoma neobičnom, ali istovremeno glatkom animacijom – osobinama koje smo smatrali bitnima.'


3 posebna priznanja prema odluci dječjeg žirija:

'Animatou', Claude Luyet, Georges Schwizgebel, Dominique Delachaux-Lambert, Claude Barras, Roméo Andreani, Švicarska, 2007

'Oktapodi', Julien Bocabeille, François Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Emund Mokhberi, Quentin Marmier, Francuska 2007

'KJFG No. 5', Alexey Alekseev, Mađarska, 2007


Nagrade izvan natjecanja


Nagrada za životno djelo - nagradu dodjeljuje Vijeće festivala
Priit Pärn (Estonija)

Nagrada za poseban doprinos teoriji animacije - nagradu dodjeljuje Vijeće festivala
Clare Kitson (Velika Britanija)

Nagrada obrazovnoj instituciji za najbolji izbor poslanih filmova - nagradu dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja
Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie (Akademija likovnih umjetnosti u Krakowu)


Ostale nagrade

Nagrada publike Mr. M za filmove u Velikom natjecanju i Natjecanju studentskih filmova

'KJFG No. 5', Aleksei Alekseev, Mađarska, 2007
... je definitvno lučonoša svjetlosti u tmini izbora 18-tog izdanja Animafesta. Naime film je to koji je uspio moju sudosjedateljicu, do tada vrlo rezerviranu po reakcijama na prisutne filmove, razgaliti i razveseliti. Da čovjek ne povjeruje.:)
Radnja je smještenja u šumu gdje je nailazimo neobičan trio. To su Medo na "basu", Zec "na udaraljkama" i "vokal" Vuk. Naravno medi je bas grana (koja više zvuči kao golema trzalica), zec pak glavom udara po panju i određuje ritam, no vokal svih bekvokala je vuk. On pak zavija li ga zavija. Uglavnom posrijedi je fušeraj svemirskih razmjera, no druga dvojca se ne obaziru dok visoko motivirani vučko ne krene biti Pavarotti. U isti mah staje glazba i ovi ga u čudu gledaju ... kao do sad nisi fušao, ali sad si brate zabrazdio... stvarno. Tu negdje se prolomio gromoglasan smijeh Europom.
No tad ko u svakoj priči o divljim životinjama u šumi nailazi i lovac. V.I.S. " Divlje zvijeri " se skokom skloni iza brega i lovac ništa ne skuži. Lovac stane do panja i krene lupkati po njem. Naravno naš Domingo čim je začuo ritam, javio se svojim muževnim glasom iza brijega. Više nitko nije prestajao se smijati, čak ni ovaj hladni primjerak zagrebačke publike takaj.:)
Ovo je definitivno pored pobjednika festa najduhovitiji film, pravi biser.
Image Hosted by ImageShack.us


Najbolji film žirija studenata animacije i novih medija

'Skhizein', Jérémy Clapin, Francuska, 2008


... naravno da osim ovih pobjednika je bilo još odličnih filmova. Tu bih svakako ubrojio "Moranu" Simona Bogojevića Naratha, njegovo pomalo psihodelično pretakanje budućnosti i prošlosti na izmišljenu planetu. Izuzetno je to zadivljujući vizualni animirani film. Tu je i "Madame Tutli - Putli", film o kojem razmišljam i sad jer me se jako dojmio svojom stop animacijom te pogotovo odličnim prikazom očiju. Čovjek pomisli da to nije lutka već čovjek koliko je vjerno prikazan izraz lica i posebice očiju. Još uvijek imam dojam da su to snimljene prave ljudske oči i dodane (pejstane) nekom od digitalnih tehnika na ostakak animacije.
Image Hosted by ImageShack.us


Nisam samo bio na glavnom natjecateljskom programu nego sam i pogledao nešto od Animadoxa. Nazvao bih to crossover tehnikom kojom se spajaju dokumentarci i animirani filmovi. Izvrsna ideja za ona mjesta gdje je nemoguće kamerom doći. Tako mi je ostao u sjećanju australski film "Revolving door" o prostituciji u Melbourneu u Australiji. Vidimo svijet prostituke Gilian i prve ruke i bez zadrške kakva bi postojala u nekom dokumentarcu.
Osim toga bili je tu koliko mi je za vidi dosta filmova nabijenih seksom rekao bih da ne može proći animirani film bez toga.
Sve u svemu za kraj ove kronike jednog festivala dodao bih... bio je to još jedan odličan Animafest, nabijen odlično odabranim programom, hrpom gostiju, pokrenutom idejom o oživljavanju ljetnog kina u Zagrebu i odličnim festivalskim teamom.
Puno hvala na svemu Hrvojki (ti si zakoon) i Sanji iz hospitalitija koja mi je također unatoč velikom poslu pomogla.
Vidimo se.

Post je objavljen 06.06.2008. u 14:01 sati.