Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nsiljem na javnu riječ

Danas u 11 sati Zelena lista ima tiskovnu konferenciju; kasnije ću donijeti izvejštaj. Sticajem okolnosti, nažalost (jer mi smo tiskicu sazvali ranije) u isto vrijeme se okupljaju novinari na prosvjed zbog nasilja protiv njih, povodom napada na Dušana Miljuša (koji se, koliko vidim, zaista može označiti i kao pokušaj ubojstva). Kao javni djelatnik i kao bivši novinar, želio bih izraziti svoju solidarnost u obrani profesije od nasilja. Pri tom je zaista nepojmljivo da ministar unutrnjih poslov nema pojma tko je novinar, koji godinama piše o temama iz njegovog resora u jednim od najčitanijih dnevnih novina!

Kad govoirm o obrani od nasilja, mislim na sve oblike. Na um mi dolazi i kolega Željko Peratović, koji je bio i još uvijek je pod nedozvoljivim pritiskom određenih moćnih krugova u tijelima vlasti, kojima je stao na žulj.

Shvatljivo je nažalost da je premlaćivanje Gordane Lukač-Koritnik , pravobraniteljice za ravnopravnost, spolova, nedaleko njenog ureda, medijski ostalo u drugom planu. Ona sama oglasila se u srijedu priopćenjem, rekavši da ostvlja državi da obvi svoj posao, te je pohvalila policiju koja je dobro obvila posao i brzo uhitila napadače. Vrlo dobar komentar, koji bih bez rezerve u cjelosti i ja potpisao, napisao je bloger Euklid.

Koliko znamo, trojica vucibatina, pijanih u četiri popodne, vrijeđali su ljude koji su izlazili iz crkve, u centru grada. Gospođa Lukač-Koritnik upozorila ih je da se tako ne ponašaju. Jedan od njih prišao joj je i napao je prvo verbalno, a zatim i izudarao šakom i nogama.

Nepojmljivo mi je kako bilo tko, tko se smatra dobrim Hrvatom i vjernikom, koliko god konzervtivhin shvaćanja bio i razni mu liberali, feministice, "komunjare" i slični iši na živce, može povodom ponašanja one trojice seronja izraziti nešto drugo osim gnušanja i osude? Ali, ah, crkva je bila pravoslavna, pa onda, misle neki, i nije tako strašno - čak dapače i štoviše. Ti šovinistički i pseudovjerski ekstremisti, koji su sramota za naciju i vjeru kojoj pripadaju, na sreću su u Hrfvatskoj malobrojni, ali su dobro organizirani i agresivni.

O njihovoj agresivnosti, a mislim i organiziranosti, svjedoče komentari povodom ove vijesti na portalu Večernjaka, od kojih me spopada muka i hvata bijes.

"Pijani se malo naguravali i sada bi zbog lajave babe trebali mladi Hrvati u zatvor,"
"Tko je pitao građane da li želimo toliko društvenih parazita na svojoj grbači koji će pod krinkama raznih "boraca" i zaštitnika prava, ovoga ili onoga rastakati vrijednosti našeg društva."
".Još je dobro i prošla. "
"Tko je gdj. Koritnik i kojim je povodom bila ispred pravoslavne crkve u to doba? "
"kad god vidim smeće komunističko,šaka u glavu ili nož u trbuh."


Biti pijan u četiri popodne, psovati i tući ljude na ulici, pred kršćanskom crkvom - to, valjda, ne spada pod kategoriju "rastakanja vrijednosti našeg društva". Ali, nažalost, službeno glasilo Katoličke Crkve Glas Koncila pjeni se zbog zakonske zaštite ljudi drugačije spolne i rodne orijentacije, biskupi i dalje odbijaju održati misu u Jasenovcu gdje su žrtve, eto, samo manjih dijelom (desetak tisuća, sitnica) bili katolici, a kardinal Bozanić duri se ko seoska mlada i cmizdri kako "hrvatski mediji blate i kleveću Crkvu". Pa evo mu još jedan prilog da to čine i hrvatski blogovi.

Hrvat sam i cijenim svoju nacionalnu baštinu. Po vjeri sam unitarijanac-univerzalist i duboko cijenim istinske kršćanske vjernike. Ali bojim se da ipak s gore navedenim ne živim u istom svemiru.


Post je objavljen 06.06.2008. u 09:40 sati.