Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nuklearna energija nakon 20 godina: ništa novo pod Suncem

Gledao sam upravo na HTV-u emisiju Otvoreno. (A baš se nekako pogodila nesreća u NE Krško. Ne treba paničariti, ali zvuči zloguko.) Situacija nažalost poznata iz vremena od prije 20-ak godina, kada sam intenzivno sudjelovao u pokretu protiv gradnje nuklearnih elektrana u tadašnjoj Jugoslaviji: četvero moćnih "nuklearaca" i jedna "mala zelena" onako kao ukras, pa nek i ona tu i tamo nešto ubaci: naša supredsjednica Vlasta Toth. Još je pak gore to, da nuklearno loby, kako smo napisali u našem priopćenju od prije nekoliko dana, nema ništa novo za reći. Nevjerojatno je, kako su ti mozgovi zakrečeni u floskulama, koje su bile zastarjele već u ono doba!

Tako je ugledni ekonomist Ljubo Jurčić, koji međutim energetiku ne razumije, izrekao da je prvi zadatak energetske strategije osigurati dovoljno energije. Tako se u malo naprednijim i pametnijim zemljama razmišljalo otprilike do druge naftne krize 1979. godine (a te se godine dogodila i teška nesreća na nuklearnoj elektrani Tri milje u SAD; u to sam doba bio student fizike i pobornik nuklearne energije). Danas, prvi zadatak jest: utvrditi koliko energije treba, da se održi životni standard i osigura privredni rast. A Europska unija zaključuje, da se sadašnja potrošnja energije može smanjiti. Njemačka planira smanjenje za 20% do 2020. godine, naravno uz privredni rast.

Bivši ministar gospodarstva, Nenad Porges, implicirao je kako su ti isti Nijemci očito poblesavili, kad planiraju zatvoriti nuklearke, koje sada daju 32 posto nuklearne energije. Pa kako bi nekakve solarne ćelije to mogle zamijeniti!? Pa, ona zelena fantastičarka Angela Merkel koja je trenutno na čelu vlade, planira do 2020. godine 20% energetskih potreba zadovoljiti iz novfih obnovljivih izvora. Dvije trećine od onih 32% u 12 godina - nije loše, ha?

To je danas realnosti. Naši zeleni kolege u pametnhim zemljama više se uopće za takve notorne stvari ne trebaju boriti; bave se drugim temama.

Post je objavljen 05.06.2008. u 08:56 sati.