Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Atena optužuje Skoplje da grčkim vojnicima zabranjuje prolaz na Kosovo

Grčka je jučer prosvjedovala protiv odluke Makedonije da ne dopusti slobodan prolaz grčke postrojbe koja je pošla na Kosovo kao zamjena za grčke snage u sastavu KFOR-a. Kako navodi glavni stožer grčkih oružanih snaga, makedonske vlasti nisu dopustile prolaz uz obrazloženje da grčki časnici nemaju putovnice. Grčka postrojba s 50 vozila i 140 ljudi koja je zaustavljena na granici, morala se vratiti.

Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Georges Koumoustakos ocijenio je taj čin "povredom utvrđene procedure koja se primjenjuje već osam godina". Makedonske vlasti su navele neutemeljene izlike i obrazloženja, rekao je Koumoustakos. Grčko diplomatsko predstavništvo u Skoplju uložilo je prosvjednu notu makedonskom ministarstvu vanjskih poslova, a grčko diplomatsko predstavništvo pri NATO-u će obavijestiti Savez o kontraproduktivnom stajalištu makedonskih vlasti, dodao je Koumoustakos.

Grčka vlada je na Sastanku NATO-a na vrhu u Bukureštu početkom travnja blokirala početak pristupnih pregovora između Makedonije i Saveza i pokazala se odlučnom da ostane na takvu stajalištu sve dok se ne riješi političko-semantička afera o makedonskom imenu.

Post je objavljen 04.06.2008. u 08:36 sati.