Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

CETINJE I RIJEKA IMAJU MNOGO ZAJEDNIČKOG - BRATIMLJENJE GRADOVA

GRADONAČELNIK CETINJA MILAN JANKOVIĆ O PROŠIRENJU SURADNJE DVAJU GRADOVA

Cetinje i Rijeka imaju mnogo zajedničkog

Prvi »Dani Cetinja u Rijeci«, manifestacija koja je privukla veliku pozornost javnosti, samo je početak dublje suradnje dviju multikulturalnih sredina bogate povijesti
Članovi KUD-a Njegoš tijekom nastupa u Tetru FeniceRIJEKA – Proteklog tjedna Rijeka je ugostila visoko izaslanstvo stare crnogorske prijestolnice Cetinja, predvođeno tamošnjim gradonačelnikom Milanom Jankovićem. Povod njihovom dolasku bilo je premijerno izdanje manifestacije »Dani Cetinja u Rijeci«, na kojoj je nizom sportskih i kulturnih priredaba Riječanima približen taj prijateljski grad iz susjedne Crne Gore.
– Već desetljećima u Rijeci živi velik broj Crnogoraca, a pripadnici našeg naroda izvrsno su organizirani, pa je zapravo »Zajednica Crnogoraca Primorsko-goranske županije« glavni »krivac« što smo uspjeli organizirati tako zahtjevnu manifestaciju. Na njihovu inicijativu uspostavili smo kontakt s čelnicima grada Rijeke, a oni su objeručke prihvatili ideju koja je ovih dana zaživjela na najbolji mogući način i privukla veliku pozornost javnosti, naglasio je gradonačelnik Cetinja, dr. Milan Janković, koji je rado pristao na našu zamolbu da u kraćem razgovoru predstavi sredinu iz koje dolazi.
– Stoljećima je Cetinje bilo glavni grad Crne Gore i duhovno središte našega naroda, sve do 1947. godine, kada ulogu administrativnog centra preuzima Podgorica. S okolicom imamo 23.000 stanovnika, udaljeni smo po 18 kilometara od nacionalnih parkova Lovćen i Skadarsko jezero, a samo nas 28 kilometara dijeli od obale Jadrana i turističkog centra Budve. Upravo takav položaj jedna je od brojnih dodirnih točaka koje Cetinje ima s Rijekom – naglasio je dr. Janković, koji je grad na Rječini prvi put posjetio još kao dijete, ali ističe da mu se uvijek rado vraća. Taj 62-godišnji liječnik, specijalist anesteziolog, već je gotovo tri godine na čelu Cetinja, otkako je vlast u gradu preuzela vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije Crne Gore. On ističe kako su prvi »Dani Cetinja u Rijeci« zapravo samo početak dublje suradnje dviju multikulturalnih sredina bogate povijesti.
– Osim gradskih vlasti, u našoj delegaciji u Rijeku su došli dekanica Akademije za primijenjenu umjetnost, direktor Državnog arhiva CG i predsjednik cetinjskog Crvenog križa, a upravo su to institucije koje su sa svojim riječkim pandanima ovih dana dogovorile izradu zajedničkih projekata u povezivanju naših dvaju gradova. Na tome neće stati jer inicijalni kontakti već su uspostavljeni na području kulture, sporta i turizma i sve skupa vrlo skoro će rezultirati prvim konkretnim programima, čime će naša suradnja biti produbljena – ustvrdio je Milan Janković.
Prema njegovim riječima, Rijeka i Cetinje dijele gotovo jednaku sudbinu jer su zbog ratnih zbivanja i raspada bivše države uglavnom ostali bez velikih industrijskih postrojenja, no stvari polako dolaze na svoje.
– Imamo slične planove o razvijanju malog i srednjeg poduzetništva, čiji bi rast trebao biti nositelj ekonomskog oporavka i uspona u obje regije, pa će povezivanje na razini gospodarskih komora zasigurno donijeti rezultate jer ćemo uspostaviti kooperantske odnose među tvrtkama, no to ostaje samo na njima da se dogovore. Drugi osnovni smjer u kojem će se razvijati naša suradnja bit će razmjena iskustava u turizmu, pri čemu će nam Riječani biti od iznimne pomoći – tvrdi dr. Janković.
On na kraju nije propustio istaknuti kako je iznimno zahvalan riječkim gradskim vlastima na odnosu prema crnogorskoj nacionalnoj manjini koja ima fantastične uvjete za očuvanje svoga nacionalnog identiteta, a od svojih domaćina uskoro očekuje uzvratni posjet, pri čemu će se finalizirati brojni projekti o kojima se pregovaralo na prvim »Danima Cetinja u Rijeci«.

Tomislav JURILJ




Napomena: Preuzeto iz Novog Lista -> http://www.novilist.hr/
Pogledaj još:
Slikar: Tiho Vujović, post objavljen na ovom blogu 03.06.2008.
Legenda o Cetinju, post objavljen na ovom blogu 27.05.2008.




Post je objavljen 04.06.2008. u 08:05 sati.