Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/scuderiaferrariteam

Marketing

Raikkonen odlazi iz F1?

Jedna od najnovijih glasina koja kruži tiče se Kimija Raikkonena i njegovog napuštanja formule 1. Finac će navodno na kraju ove ili iduće sezone napustiti najprestižniji autosport, ako osvoji svoj drugi Naslov prvaka.


Kimi Raikkonen


Raikkonen je vozač koji se bori za vrh, nakon što se 2002. godine pridružio McLaren Mercedesu. Tada je imao 22 godine. Brzo je dokazao svoj talent, a 2003. i 2005. godine bio je vrlo blizu da osvoji ono o čemu svaki vozač sanja – Naslov prvaka.

Nakon toga prešao je u Ferrari sa kojime ima trogodišnji ugovor, a svoj prvi Naslov izborio je upravo sa talijanskom momčadi prošle sezone. Ove godine dominira utrkama, no čini se kako mu je u posljednjih nekoliko ponestalo motivacije.

Neki od velikana od formule 1 odustali su jako rani. Mike Hawthorn povukao se davne 1958. godine u svojoj 29., Jody Scheckter 1980. kada je imao 30 godina, te James Hunt sa 32, i Mika Hakkinen sa 33.

Zanimljivo, Raikkonen je koristio Huntovo ime kao pseudonim na utrci motornih saonica u Finskoj, kao i dva puta na utrci glisera u Hanku u obuci od gorile. Raikkonen je rekao: "Jesam li to bio ja? Ne možete znati."

Uobičajeno objašnjenje za povlačenje iz sporta je sigurnost, no uz mnoga poboljšanja sigurnosti u formuli 1 u posljednjim godima stvari su se promijenile. Sada se pritisci kojima su vozači izloženi smatraju dobrim razlogom za povlačenjem iz sporta. Novac im nije problem. Mogu se povući kada god žele, jer si u samo nekoliko utrka mogu osigurati ostatak života. Ono što ih može zadržati u sportu je strast za brzinom. Svi se oni utrkuju već od ranih dana mladosti. Neki od umirovljenih vozača na razne načine su provodili svoje živote izvan F1: neki su se posvetili obitelji, neki su prešli u druge serije, neki su postali TV komentatori, a neki su zadržali određenu ulogu u momčadi.

Posljednju glasinu povukao je njemački magazin TZ, koji donosi kako Raikkonen još uvijek voli utrkivanje, no u istome više nema svog interesa. Navodno bi sa mnogo novca na banci i dva Naslova prvaka Finac bio zadovoljan, te bi napustio F1.

Ove sugestije nadovezuju se na Fernanda Alonsa, koji bi onda prešao u Ferrari. Španjolac je već frustriran sa McLarenom i Renaultom, te želi poći u momčad za koju vjeruje da će mu pružiti priliku za Naslov. Postoji nekoliko ostalih timova koji se mogu boriti za pobjede, no stvar je jednostavna: samo se četiri momčadi borilo i osvojilo Naslov od 1978. godine. Ferrari, McLaren, Williams i Benneton/Renault. Alonso je već vozio za Renault i McLaren, sa Williamsom je pregovarao, stoga se Ferrari čini kao logična opcija. Ferrari je logična opcija za njega, on je logični vozač za njih.


Post je objavljen 03.06.2008. u 19:53 sati.