Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanivea

Marketing

Carrie Bradshaw: uzor ili anti-uzor?

Baš gledam kako su se selebritići proveli na zagrebačkoj premijeri novog "ženskog" filma "Seks i grad". Tu i tamo koji jadni muški u pratnji ili deklarirani gay u publici, a ostalo naše poznate više ili manje zategnute i ušminkano/osunčane slavne ili manje slavne tete koje su oduševljeno komentirale film i uglavnom se poistovjećivali sa glavnim likom, Carrie. Jelena Veljača i ne znam još koja plavuša izjavljuju: "Ja sam ista Carrie!"

Dobro, dobro, priznajem, pred davnih x godina, u burnoj adolescenciji, imala sam i ja fazu ovisnosti o seriji "Seks i grad". Bilo je bitno kako se Carrie obukla, koje Manolice nosi ovu epizodu, jel ju je taj kreten od Face nazvao i dal je stvarno toliko glupa da ostavi one ostale muškarce koji su plazili oko nje zato što ju taj isti Faca jednom pozvao van, a onda joj saopcio da ima novu žensku. Serija se pratila gotovo pobožno, a Carrie, a i Samantha i ostale, bile su ikone. Srećom, u životu sam došla i do nekih spoznaja, tako da me ta faza prošla.

Iz današnje. "odraslije" perspektive, čudim se kako smo toliko bili oduševljeni Carrie. I zašto žene koje su starije i iskusnije od mene javno izjavljuju da se poistovjećuju s njom. Carrie je totalni anti uzor svakoj pametnoj ženi. Nije Faca emocionalno nezreo, nego ona sama. Zapela je za tog tipa koji ju skoro 6 sezona navlači toplo-hladno, i ponižava, ali ne, ona nikako da se opameti. Imala je još par veza sa super frajerima, recimo onim Aidanom, ali on nije dovoljno dobar jer nije znao sam izabrati "pravi" zaručnički prsten, pa je to razlog da se ona opet poševi s Facom i time do kraja upropasti odnos sa osjećajnim Aidanom.
Totalno je emicionalno nestabilna, a vrhunac njene gluposti manifestira se u epizodi kad shvati da je za svu lovu koju je dala za cipele mogla uložiti u kupovinu krasnog stana na Manhattanu, a ovako ima samo-cipele, i podstanarsku najamninu. Jest da ima stotinjak pari Manolica, ali što je previše je previše. A ne vidimo da radi išta pametno osim što piše kolumnu. Pitam se kako je kupila svu tu oblekicu sa kolumnističkim honorarima.

Slijedeći anti uzor serije, Carriena suprotnost, je Charlotte. Žena je bolesno opsjednuta savršenstvom, savršenim stanom, savršenim i bogatim muškarcem, brakom, dobivanjem savršenog djeteta. Još nisam čula da se itko javno postovjećuje s njom, makar znam dosta žena koje bi se uklopile u sliku.

Slijedeći lik je žena koja se ne bi mogla nazvati uzorom, ali nije toliko negativna ko ove dvije nego ipak može poslužiti kao pozitivan primjer. Samantha je samosvjesna PR menagerica i zna što hoće, fenomenalno izgleda za svoje godine i to koristi na sve načine, a pogotovo da svako malo ima novog ljubavnika. Na kraju se ipak skrasi s onim malim zgodnim plavim, za kojim i ja slinim od kad se pojavio u seriji.

Ostaje nam Miranda, koja je relativno normalna. Ima prosječan broj frajera, dijete iz propale veze, a uz to fura uspješnu odvjetničku karijeru. Ona nam je nekako, neprimjetna, prenormalna, a time i jedva zamjetljiva u seriji.

I tako mene i dalje zapanjuje, kako jedna uspješna pametna žena u jednoj grdoj i premršavoj Carrie (pitajte bilo kojeg muškarca je li mu lijepa) može tražiti bilo kakav uzor. Taj kvazi uzor nameću nam i ženske tiskovine sa svojim zavodljivim naslovima: "Budite kao Carrie". Šta da budem? Glupa? Rastrošna? Nesposobna ostati u vezi?....

A što se tiče filma, pogledat ću ga sa svojim curama u vrijeme nogometnog EP-a. Kako smo se dogovorile, iz čiste kurtoazije. Jer, prema traileru, Carrie se konačno treba udati za Facu i onda opet sve upropasti jer upadne u planiranje bespotrebno skupog i glamuroznog vjenčanja... Tema vjenčanja je trenutno aktualna u našem društvu, pa ćemo vjerojatno i uživati u filmu, ali daleko od toga da ćemo izjaviti "Ah, mi smo baš ko u "Sex & the City"!!!" Tu fazu smo, hvala Bogu, prerasle!


Post je objavljen 03.06.2008. u 19:47 sati.