Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Stoned - Emisija o stoner rocku - sedma epizoda

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

U ovoj emisiji svirat ćemo nastonirane skandinavce. Kao i u prošloj emisiji sve je puno paganizma, a tome je razlog taj što većina bendova izdaje za Dorrianovu diskografsku kuću Rise Above Records. Dakle, slušat ćete Witchcraft, Lowrider, Dozer i Grand Magus.


Grand Magus nastaju u Stockholmu 1996. godine. Prve snimke im izlaze na kompilaciji Watherdragon recordsa. Zatim izdaju split EP sa bendom Spiritual Beggars. Prvi album, izdaju 2001. godine za Rise above records. Dvije godine kasnije izdaju album Monument, s kojeg vrijedi posebno izdvojiti pjesmu Summer Solstice.
Prema toj pjesmi može se čuti kako Grand Magus zvuče kao da David Coverdale pjeva u Black Sabbathu. S takvim pravcem nastavljaju i na idućoj ploči Wolf's returnun.
Novi album, Iron Will treba bi izaći ovih dana, točnije 8. lipnja.

Pjesma: Kingslayer


Jingl


Dozer nastaju 1995. godine u švedskom gradu Borlange. Tri godine kasnije izdaju split EP s bendom Unida, čiji je pjevač Johna Gracia iz Kyussa. To im otvara vrata stoner scene, te 2000. izdaju prvi album In the tail of the Comet za utjecajnu stoner etiketu Man's ruin records. Album je snimljen za samo 500 dolara, što je čak jeftinije i od prvijenca Nirvane. Sljedeće godine izdaju drugi album Madre de dios čime se profiliraju u novu nadu stonera. No Man's ruin records se raspada i dozer osnivaju vlastitu diskografsku kuću. U vlastitom izdanju izlazi im album Call it Conspiracy, a 2005. Zatim izdaju album Through the eyes of the Heathen za novu kuću, Small stone records.
Išli su na turneje s Mastodonom, Nebulom, Rollins bandom, Unidom i slično.

Pjesma: From Fire Fell
Witchcraft su nastali 2000. godine kao projekt bend koji je trebao snimiti tribute bendu Pentagram i Rocky Ericsonu iz garage sastava 13th floor elevators.
Singl No Angel or Demon izlazi 2002. godine, a zamjećuje ga Lee Dorrian iz Cathedrala te ih poziva u svoju izdavačku kuću Rise Above Records.
Debi album izdaju 2003. godine. Album je snimljen na staroj opremi, što rezultira zvukom identičnom onom sastava iz sedamdesetih godina. Kreću na turneju s Grand Magusom i Orange Goblinom, a 2004. izdaju drugi album Firewood.
Sljede turneje s drugim poznatim sastavima poput Corrosion of Conformity, izdaju split EP sa bendom The Sword, a novi album The Alchemist je izašao prošle godine.

Pjesma: Chyld of Fire
Lowrider nastaju sredinom 90 ih u Švedskoj. Svoje mjesto pod stonerskim "crvenim suncem" pokušali su ostvariti split EP-om sa slavnim psiho rockerima Nebulom koji izlazi 1999. godine. Iste godine izlazi im debi album Ode to Io, zbog čega dobivaju Kerrangovu pogrdnu nagradu, najuvjerljiviji klon Kyuss-a.
Od 2003. nema nikakvih vijesti o njima.

Pjesma: CaravanU idučoj emisiji pozabavit ćemo se stonerima iz ostatka svijeta. Bit će argentinci Los Natas, australijanci Daredevil, Wolfsmother i ostali.
Post je objavljen 03.06.2008. u 13:19 sati.