Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Osma smotra dječjeg folklornog stvaralaštva

MALA SUBOTICA Održana je osma Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva na kojoj je sudjelovalo 18 kulturno-umjetničkih udruga i društava iz Međimurske županije te četiri gostujuće udruge.

Zvon Mala Subotica
Više od 800 djece, mladih čuvara kulturne baštine pjevalo je, sviralo i plesalo na pozornici Doma kulture Mala Subotica. Dvodnevne svečanosti počele su mimohodom od škole do doma kulture uz pratnju puhačkog orkestra Općine Mala Subotica u organizaciji KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica.

Dječje skupine počeli smo formirati kao temelj da budućnost u očuvanju folklora. S vremenom smo se razvili i imali čak dvije dječje skupine i to niži razredi osnovne škole i dječji vrtići te viši razredi. Tete u vrtiću pripremaju djecu i njihov rad je vrlo važan. Tako je smisao ove smotre da se djeca uključe, čuju, njeguju i prepoznaju naše običaje jer je previše stranih utjecaja. Velik je i doprinos roditelja koji svojim iznimnim zalaganjem pomažu u radu rekla je Marija Jelenić, voditeljica folklora KUU Zvon Mala Subotica, ujedno i članica organizacijskog odbora smotre. Neki od sudionika sudjelovali su gotovo na svakoj smotri.

S djecom smo osmi put na smotri. Cijelo vrijeme smo aktivni i radimo s njima. Nastupilo je devet parova, nažalost same curice. Dečki su bili na početku, ali kako odrastaju, nas napuštaju kazala je Milica Karažinec, voditeljica folklora KUD-a Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije. Sve je veće zanimanje vrtića za uključivanje u smotru što će dodatno omasoviti smotru. Mladi plesači uživaju su na pozornici pred brojnom publikom.

Djeca su većinom iz OŠ Hodošan, a nastupit će u nošnjama koju su mlade djevojke nosile za svečane prilike kazala je Ruža Vuk, voditeljica folklora KUD-a Općine D. Kraljevec, koja više od trideset godina vodi folkloraše. Među gostima bili su i članovima KUD-a Sveta Nedjelja.

S tamburašima
Od početka sam s ovim tamburašima. Došli smo do vrijednih rezultata pa i poziva na ovu prekrasnu smotru istaknuo je Dražen Šoić, voditelj tamburaša u Svetoj Nedelji, a i član TS-a Lampaši.

Autor MARIO ZAMUDA

VEĆERNJI LIST

Post je objavljen 03.06.2008. u 11:00 sati.