Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Albanija i Hrvatska zabrinute stanjem u Makedoniji

TIRANA - Hrvatski i albanski ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Lulzim Basha izrazili su danas u Tirani zabrinutost zbog izbornog nasilja u Makedoniji i pozvali tamošnje političare na smirivanje stanja.

"Pozivam političke čelnike posebno albanske da se ograde od nasilja i pokažu političku zrelost kako bi se izborni proces mirno završio" rekao je Basha nakon sastanka s Jandrokovićem.

"Stabilnost Makedonije je vrlo važna i nadamo se da će se vrlo brzo vratiti na put eurointegracija" rekao je albanski ministar.

Jandroković je istaknuo da je unutarnja stabilnost Makedonije ključna za stabilnost regije te da očekuje "da nova makedonska vlada nađe kompromis s Grčkom oko imena i nastavi euroatlantski put".

Na parlamentarnim izborima u nedjelju u Makedoniji je ubijena jedna osoba, a osam je ranjeno u pucnjavama između protivničkih albanskih skupina ili sukobima s policijom.

Jandrokovićevim je albanskom kolegi ponudio pomoć u eurointegracijama te zemlje najavivši skori dolazak albanskih stručnjaka u Zagreb kako bi se upoznali s hrvatskim modelom pregovora s EU-om.

Šef albanske diplomacije istaknuo je da su Hrvatska i Albanija čimbenici regionalne sigurnosti što je potvrđeno dobivanjem pozivnice za priključenje NATO-u na nedavnom summitu u Bukureštu.

Ministar Jandroković danas se susreo i s albanskim predsjednikom Bamirom Topiem.

Post je objavljen 02.06.2008. u 16:43 sati.