Biskvit
8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
2 žlice kakaa
pola praška za pecivo
Krema
400 ml biljnog šlaga
pola paketića želatine
+
1 kompot od višanja
Glazura
200 ml vode
100 g šećera
50 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
200 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga
1 kremfix
srebrne perlice
Za biskvit, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Dodajte žumanjke i izmiksajte. Dodajte šećer i ponovo izmiksajte. Pomiješajte brašno s kakaom i praškom i umiješajte ga u smjesu.
Lim (36 cm x 22 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15-20 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, izmiksajte šlag.
Želatinu prelijte vodom, kad nabubri, rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha.
Višnje ocijedite, sok sačuvajte. Nekoliko višanja sačuvajte za ukras.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno. Obje kore natopite sokom iz kompota.
Oba biskvita premažite šlagom. Po šlagu rasporedite višnje (ostavite 2-3 žlice višnji) i lagano ih utisnite.
Svaku biskvitnu koru razrežite na 3 jednake trake (otprilike 35 cm x 7 cm).
Narolajte jednu traku, nemojte ju prečvrsto rolati i savijati da ne bi pukla. Narolanu traku stavite na poslužavnik i oko nje čvrsto omotajte ostale trake.
Tortu nečim stegnite da se ne širi.
Ako imate podesivi metalni obruč, stavite ga.
Ili možete staviti plastičnu traku koja izgleda kao remen (prije je toga bilo za kupiti, nemam pojma ima li još).
Ili od papira za pečenje izrežite traku (uzmite 2-3 sloja papira) koja odgovara opsegu torte i omotajte ju oko torte, krajeve pričvrstite salotepom.
Važno je da tortu čvrsto stegnete, da se svi slojevi slijepe jedan za drugi.
Ostatak šlaga i 2-3 žlice višanja koje ste sačuvali upotrijebite da odozgo «poravnate» tortu. Ako ima šupljih dijelova između biskvita, napunite ih višnjama i odozgo premažite kremom da torta odozgo bude ravna.
Tortu stavite u hladnjak, barem na 1 sat.
Za čokoladni preljev, u lonac stavite vodu i šećer, miješajte pjenjačom na srednjoj vatri da se šećer rastopi. Pojačajte vatru da tekućina zakuha i umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte da se čokolada potpuno rastopi. Prelijte smjesu u posudu za miksanje i ostavite da se hladi oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
Ovisno o kvaliteti čokolade odozgo se prilikom hlađenja smjese može stvoriti korica, ako se to dogodi, pjenjačom ju umiješajte u smjesu.
Tortu izvadite iz hladnjaka i skinite obruč.
Prva varijanta glazure
Nakon što se glazura hladila oko 1 sat na sobnoj temperaturi, prelijte ju po torti dok je još tekuća.
Nemojte žlicom puno tackati odozgo po glazuri jer neće biti glatka (eventualno ju razmažite sa strane po torti, ako se nije dobro rasporedila).
Ovo prelijevanje glazurom, trebalo bi raditi na rešetki za torte (možete upotrijebiti rešetku od pećnice), da višak glazure može «otjecati». U suprotnom se glazura skuplja oko torte na pladnju.
Budući da je ovo «motana» torta, oprezno ju stavljajte na rešetku. Zbog želatine u šlagu trebala bi biti čvrsta. Ako se bojite da će se torta odozdo na neki način ošteti/razmrviti/zdrobiti dok ju stavljate na rešetku, izrežite od kartona krug veličine torte, pa karton stavite na rešetku i tortu na njega. Tako će sama torta biti na kartonu, a glazura će okolo moći otjecati kroz rešetke.
Tortu vratite u hladnjak da se glazura stvrdne.
Druga varijanta glazure
Kremu ostavite 90-120 minuta da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon sat vremena možete ju staviti i u hladnjak, ali nemojte ju predugo ostaviti u hladnjaku jer se neće dati razmazivati po torti).
Tortu omažite kremom, zagladite ju nožem, ili ju valovito nanesite žlicom (kao na Torti od čokolade, kokosa i banana), pomoću slastičarske šprice ukrasite tortu puslicama/ružicama.
Tortu stavite u hladnjak
Na ovoj torti je Prva varijanta glazure.
Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Od njega onda nikako nećete dobiti čvrstu kremu iz Druge varijante.
Ali tu karamelastu smjesu možete prelijati po torti da glumi Prvu varijantu glazure - smjesa je u potpunosti jestiva samo se neće stvrdnuti.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.
Izmiksajte šlag s kremfixom.
Kad se glazura stvrdnula, tortu ukrasite puslicama šlaga, sačuvanim višnjama i srebrnim perlicama.
Post je objavljen 02.06.2008. u 16:02 sati.