Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

BRŽI I OD PLAMENA

BEOGRAD

Vrijeme je za akciju
Zvono je odjeknulo u veliko hangaru, a sa razglasa se začulo kola tri, sedam, devet na pozicije! Niz spusnice je za "tren oka" sletjelo dvadesetak mladića, a za samo nekoliko sekundi sjedili su spremni u vatrogasnim kolima.Uz zvuke sirena crvena vozila hitro su se probijala kroz pune beogradske ulice. "Gutali" su kilometre. Trasu od Ulice Mije Kovačevića do Tadeuša Koćuška prošli su brzinom munje. Kazaljka na satu stala je na tri minuta i 48 sekundi. Momci u uniformama ubrzo su razmotali crijeva. Za to vreme komandna ekipa sa protupožarnim aparatima izviđala je situaciju na petom katu zgrade iz koje je sukljao dim. Sreća, je ovog puta bila njihov saveznik. Ispostavilo se da je velika "operacija" u stvari bila samo gašenje zagorjelog ručka.

KONTROLNI TORANJ
Po povratku u bazu najveće vatrogasne jedinice u prestolnici, ekipa "Novosti" imala je tu čast da pored terenskog zaviri "iza zavjese" i upozna logistiku ove spasilačke jedinice. Sve je kao "pod konac" sređeno i ukomponovano da se nigdje ne može osjetiti da ima "praznog hoda".
- Čim dobijemo "dojavu", ekipa mora biti spremna da u roku od 60 sekundi krene na zadatak - objašnjava Ljubiša Stevanović, narednik treće čete - Mi imamo vrlo odovoran posao, jer od naše brzine zavise životi ljudi. Ako su normalni uslovi u prometu,iz svih pet gradaskih stanica može se pokriti svaka točku u gradu za sedam minuta.

Prema njegovim riječima, najveći uzrok požara je nemar - cigarete - opušci i loši električni provodnici (produžni kablovi), zagorjela hrana.Pored vatre, ovi momci suočeni su i sa drugim problemima i nedaćama. Kažu, često se događaju da pri upadu u stan nalete na velike pse, nervozne mačke...
- Najteži zadatak bio mi je kada sam spašavao zaključano dijete u stanu na šestom katu - kaže vatrogasac Bojan Stanisavljević - Vozilo sa ljestvama nije moglo da se približi zgradi, pa sam morao preko strmog krova uz pomoć samo jednog užeta da "uskočim" unutra. Tada shvatite koliko je bitno da imate povjerenja u svoje kolege.

VRISAK IZ MRAKA
Vatrogasci kažu da ovaj posao donosi malo zanimljivih trenutaka. Situacije su uglavnom stresne pa im je teško da se opuste i smiju čak i kada su događaji više nego komični. Ipak, postoje izuzeci.
- Nedavno smo dobili dojavu da je starica preminula u svom stanu, pa smo otišli da to provjerimo. Razvalili smo vrata i jedan od kolega je krenuo da provjerava sobe. Kada je ušao u poslednju, iz mraka je iskočila starica i počela da vrišti. Sav uplašen, kolega je počeo da bježi i viče "Vatrogasci", "Vatrogasci"... -kaže Stanisavljević.
Na kraju se ispostavilo da je sa ženom sve u redu, a da je nesporazum nastao jer ju susjedi nisu vidjeli u posljednje vrijeme.

(NE)KULTURA
Veliki problem nam predstavlja nedostatak kulture - priča Stojanović. - Pored toga što ćete na svakom koraku vidjeti automobile koji blokiraju hidrante, nije neuobičajena pojava da ljudi kradu protupožarne aparate i crijeva iz hodnika zgrada.

PROMET
Najveći problem vatrogascima predstavljaju nesavjesni vozači. Prema Stevanovićevim rečima, svakodnevo se suočavaju sa zakrčenim ulicama i sugrađanima koji ne poštuju pravilo prednosti vozilima pod rotacijom. Večernje novosti


Post je objavljen 30.05.2008. u 22:15 sati.