Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Što nam prodaju hrvatski PC-dileri?

PC trash
Prije točno mjesec dana pisao sam o računalnom kvaru - točnije, o hard disku s petogodišnjim jamstvom koji pokazuje neispravnost nakon godinu i pol.
Zamjenu još uvijek čekam. Na svu sreću, to mi nije jedino računalo.
Razgovarao sam danas s dvojicom ljudi koje poznajem, a koji se bave prodajom računala i računalnih komponenti. Jedan kao uposlenik većeg lanca trgovina, drugi kao samostalan obrtnik...
Prodavač 1:
Vjeruj mi, ja zbog ovog posla pušim dvije kutije na dan. Ne znam što bih rekao ljudima.


Prodavač 2:
Sve ti je to ista roba. Ve-mil, HG spot, M-san... Sve isto. I uglavnom na sve bitno imaš 5-godišnje jamstvo. Kad me pitaš koju marku čega kupiti, ja mogu samo reći - svejedno je. Imaš sreće ili nemaš - samo je to bitno.


Čest je slučaj da se disk reklamira odmah sutradan. U prvom formatiranju izbacuje greške. Ako u početku prođe, pitanje je koliko će trajati, ali rijetki izguraju jamstvo.

Od dva računala koja imam prvo je iz 2003. godine. Prvi disk je izdržao svega 6 mjeseci, drugi više od tri godine, treći je kupljen prošle godine, nadam se da će potrajati. Osim toga, bilo je problema i s matičnom pločom i to vrlo rano (prve ili druge godine, problem s memory slotom, memorija prebačena u drugi slot i sad je OK).
Drugo računalo je kupljeno pretprošle godine, prvi njegov disk je reklamiran odmah sutradan, drugi je onaj s početka priče. Dakle, čeka se treći.

Prije nekoliko mjeseci prijatelj me je zvao da mu instaliram Windowse, također smo odmah sutradan reklamirali potpuno novi disk. Zamjenski (valjda) još radi.
Jednom rođaku sam također nedavno priskočio u pomoć, mijenjali smo disk, još uvijek mu radi.

Ako iz toga pokušam izvući neku statistiku...
Spomenuo sam 8 diskova.
2 su bila neispravna u startu.
1 je trajao samo šest mjeseci.
1 je trajao godinu i pol.
1 je trajao tri godine.
3 komada traju već oko godinu dana (pitanje je koliko će dugo).

Meni je to porazna statistika. Prestrašna.

Kad me netko sad upita što da kupi, preporučujem samo brand-name, ne iz vlastitog iskustva već iz iskustava drugih meni poznatih ljudi. Acer, Asus, HP, Lenovo... Brand-name je sve što nije od sastavljača. Bio laptop ili desktop u pitanju, mislim da je brand-name jedina šansa da vam računalo radi nekoliko godina (iako spomenuti Prodavač2 i na to sumnjičavo odmahuje glavom).

Treće računalo mi je Acer laptop. Dakle, brand-name. Staro svega nekoliko mjeseci, za sad ulijeva povjerenje.

A za prvospomenuto računalo čekam disk već mjesec dana, čekat ću i dalje. Pitam se samo - da mi je to jedino računalo, tko bi mi nadoknadio štetu što mjesec dana ne mogu raditi? Koje jamstvo to pokriva?

burninmad


Post je objavljen 30.05.2008. u 23:02 sati.