Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ANIMOZITETI PREMA INFORMACIJI ZA JAVNOST






Častohlepna politička duša, prešućivane informacije i destruktivne vizije

Neki ljudi ne vole novinare. Ne vole ih zbog posla koj obavljaju. A taj je posao informacija. Novinari su gospodari informacije! Onda kada informacija dođe u novinarev fokus, u njegovo pero, ili u posljednjih godina u njegovo računalo, samo je sati dijele od toga da postane dostupna širokoj javnosti. I javnom mnijenju.

Baš nedavno, 21. 5 jedan je čovjek fizički napao u redakciji novinarku Narodnog lista zato što nije bio zadovoljan s informacijom koju je ona napisala. I u fizičkom napadu na mladu ženu našao je sadisfakciju svome nezadovoljstvu zbog istine kojom on nije bio zadovoljan. I kakav je to čovijek? A novinarstvo je posao kojim ona samo odrađuje ono što joj je posao - piše i informira javnost o događanjima bilo okolici, u regiji itd. A ta događanja netko je inicirao! A u ovom slučaju taj se nasilnik našao povrijeđen jer je novinarka pisala o događaju koj je on inicirao!

Fizički oblik nasilja je samo jedan oblik nasilja, ali kako nazvati nasilje u slučajevima kada novinar traži informaciju od države uprave i ne dobije je. Jednom, dvaput…. više puta. Ali ni nikakvo objašnjenje? Kako se zove to nasilje? Ostaviti novinara bez ikakvog odgovora - je li i to oblik komunikacije? Da li u tom slučaju o novinarevu pravu na informaciju odlučuje netko tko je u poziciji da u toj državnoj upravi odlučuje na način « ovaj će informaciju dobiti, ovaj neće.» Ili, s ovom ćemo informacijom javnost upoznati samo kroz priopćenje, a s ovom kroz konferenciju za novinare.« A između priopćenja i press konferencije je ogromna distinkcija ».

Na tako zamšene načine s informacijom raspolaže Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja. Jer odgovor na pitanje upućeno uredu za odnose s javnošću « koliko iznosi konačni proračun za poljoprivredu za ovu godinu i kako je po segmentima poljoprivrednih grana raspodjeljen» nisam dobila ni nakon dva mjeseca. Ali ni bilo kakvo drugo objašnjenje! Zar je proračun za poljoprivredu, nakon svih dogovora i pregovora koalicije HDZ-a i HSS-a tajna? Tajna, pred kim? Pred poljoprivrednicima koji žive teške posljedice nekonzistentne i političkim interesima provođene poljoprivredne politike, koja je bez ikakve strategije od 1996. do sada? Ili pred svima nama koji stvaramo državni proračun, a državna birokracija ga troši kako hoće?


Prešućena informacija o posjetu delegacije iz Brazila

Prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je od 18.5- 24.5.boravila delegacija Savezne Republike Brazil, koju je vodio zamjenik ministra poljoprivrede, stočarstva i prehrane Brazila Silas Brasilerio. Međutim posjet tog predstavnika gospodarske i poljoprivredne zemlje, federacije, koja ulazi u red petnaestak najbogatijih zemalja svijeta prošao je medijski tiho i potpuno nezapaženo u Hrvatskoj. Razlog je vjerojatno u odluci kvazi poznavatelja informacije Ministarstva poljoprivrede da se ne održi konferencija za novinare. Zatražila sam pismenim putem, e mailom, da mi se omogući intervju s Silasom Brasilieriem, međutim niti mi je omogućen intervju u tih nekoliko dana niti sam dobila bilo kakvo objašnjenje ili negativan odgovor. Neobičan je to način rada i vođenje ureda za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede još uvjek nema glasnogovornika, i zato sve više imam dojam da se djelatnicima u Uredu za odnose s javnošću nametnuo netko svojim autoritetom u ulozi šefa. A taj je prije HDZ-ove provenijencije nego HSS-a. Svojim ignoriranjem javnosti i novinara i ne poznavanjem važnosti ni informacije ni odnosa s javnošću, radi jednako i na štetu Ministarstva i na štetu javnosti koja previše lako ostaje bez informacije. Častohlepna politička duša zanemaruje opće društveni interes, a drhti nad svojim stranačkim poenima, bolesnim krivim vizijama, kojima je destrukcija jedini cilj.

O boravku brazilskog doministra poljoprivrede u Hrvatskoj ništa nisu znali ni moji kolege M. Bjažić, I.Fodor, D.Lončarić, koji o poljoprivredi mnogo više znaju nego neki pomoćnici ministra Pankretića.
Uistinu je nevjerojatno da je Hrvatska javnost svakog trenuta podrobno obavještena o mnogim detaljima nesretnih smrti mnogih osoba iz naše zemlje, ali o tome kakvi su interesi povezali Brazil, koji ima 170 milijuna stanovnika, koj je najveći izvoznik voća u svijetu, većeg broja ruda, dijamanata, nafte i etanola, s malom Hrvatskom, o tome javnost nije saznala ni rijeći. Doduše doministar Brasilerio posjetio je Vindiju i Koku u Varaždinu i Riječku Luku u Rijeci, ali razloge dolaska kako ni dogovore na ministarskoj razini – smatra kvazi poznavatelj informacije u Ministarstvu poljoprivrede - Hrvatskoj javnosti nije bilo potrebno predstaviti.!!!

Kakvi su u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja animoziteti prema javnosti vidi se na web stranici Ministarstva gdje je Uprava za sigurnost i kakvoću hrane, Uprava za informacijske sustave i logistiku, Uprava poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije i Uprava za veterinarske inspekcije – jasno ispod naslova svake od spomenutih uprava poručila: U ovoj organizacijskoj jedinici niti jedan djelatnik nije javno dostupan . Uskraćena je informacija o imenima i djelatnika i načelnika tih Uprava, kao i njihovi kontakt telefoni. To drugim riječima znaći « nikome ne odgovaramo ni za što, neznate tko smo, pa nam se ne možete ni obraćati niti nas prozivati!.

No osobno znam da su neki koji rade u tim Upravama inžinjeri agronomije, doktori veterine i saborski zastupnici. Takav način odnosa prema javnosti mnogo govori o smjeru u kome ministarstvo koje vodi mr. Božidar Pankretić ide. Jer ako su politička razmimoilaženja koalicijskih stranaka evidentna i u radu pojedinih Uprava, što su ove transparentno istakle povlačenjem svake informacije o sebi sa weba pred javnošću, zanimljivo će biti pratiti što slijedi dalje u Ministarstvu poljoprivrede u vrijeme kada hrvatsaki poljoprivrednici očekuju iz Bruxellesa najpovoljnije pregovaračke pozicije za svoje djelatnosti. A pregovaračke pozicije nisu samo u nadležnosti pregovarača, što je tek posljednja istanca u nizu, već su itekako u kompetenciji djelatnika njihove stručnosti i znanja, a time i međusobne suradnje resornog Ministarstva poljoprivrede.


Post je objavljen 30.05.2008. u 19:28 sati.