Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dubrovnik: tribina o NATO-u i regionalnoj suradnji

U Dubrovniku je jučer održana tribina o NATO-u i regionalnoj suradnji koju su u sklopu projekta "Bolje pakt nego rat" organizirale udruge IDEMO - Instituta za demokraciju i Transparency International - Hrvatska.

Na tribini su govorili Vivien Walker, zamjenica američkoga veleposlanika u Hrvatskoj, predsjednik HHO-a Ivo Banac i Nebojša Čagarović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Podgorici.

Cilj tribine je analiza utjecaja NATO-a na sigurnost u regiji, odnosno utjecaja na uklanjanje postojećih i stvaranje mogućih novih opasnosti te utjecaja na suradnju država u regiji i njihovu sigurnost.

Istaknuto je kako NATO na taj prostor u prvom redu donosi sigurnost, koja je dio sigurnosti toga velikog saveza u kojem sudjeluju gotovo sve europske demokracije.

Kako je rekao Ivo Banac, kad se govori o regionalnoj suradnji, to pretpostavlja da će neke od zemalja koje još nisu na pragu ulaska u NATO, poput Hrvatske, ipak biti na tom putu i da će u svim zemljama koje pristupe NATO-u vojna situacija biti na razini zapadnih demokracija. Tu nema nikakve mogućnosti međusobnih sukoba, ustvrdio je.

Komentirajući protivljenje određenih krugova ulasku Hrvatske u NATO, Banac je kazao kako taj način razmišljanja mora povezati s nekim potpuno nerelevantnim tendencijama koje nas vraćaju u neko drugo vrijeme, neku drugu državu i neke druge vanjske politike.

"Upravo je suradnja u regiji jamac sigurnosti na ovim prostorima, ali je i dugoročan projekt koji se ne može ostvariti nijekanjem neovisnosti Kosova ili Crne Gore, što je tendencija u Srbiji, niti revidiranjem prošlosti, poput najnovijih izjava srbijanskog ministra Vuka Jeremića. Suradnja mora biti demokratska i širiti sve što će ovaj prostor učiniti sigurnim dijelom Europe", naglasio je Ivo Banac.

Post je objavljen 30.05.2008. u 11:52 sati.