Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zelena lista protiv gradnje nuklearne elektrane u Hrvatskoj

Priopćenje za javnost

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, smatra da za gradnju nuklarne elektrane u Hrvatskoj nema nikakvih suvislih razloga. Ekološki i ekonomski uvijeti, kao i iskustvo i strategije današnje Europe, govore u korist suprutne koncepcije energetskog razvoja: oslonac na domaće resurse, sunce i drugi obnovljivi izvori, nove tehnlologije, racionalna potrošnja, pamet umjesto sirove snage.

Nuklearni lobi nema ništa novo za reći. Oonavljaju iste argumente kao i prije dvadesetak godina, kad se u okviru Strategije razvoja energetike Jugoslavije planirala gradnja dvije nuklearne elektrane u Hrvatskoj do 2000. godine (Prevlaka i Tenja).

Hrvatska od osamostaljivanja nema ozbiljnu energetsku strategiju. Iako je niz vrijednih studija, koje su podloga za odlučivanje, napravljen u razdoblju do 2002. godine, nikad nisu donesene političke odluke o poželjnoj energetskoj budućnosti; a samo na osnovu vizije i koncepcije može se razraditi strategija.(Na tu smo činjenicu upozorili u našem priopćenju od 4. siječnja 2008: Nafta sto dolara za barel, a Hrvatska bez energetske strategije, )

Na ekološku i ekonomsku neutemeljenost korištenja nuklearne energije, pogotovo u maloj zemlji kao što je Hrvatska, upozorili smo u našem priopćenju od 24. veljače 2008.

Finska, koja je prije nekoliko godina donijela odluku od pripremi gradnje nove nuklearke, čeka na razvoj novih tehnologija, jer današnje sigurnosno, ekološki i ekonomski ne zadovoljavaju.

Njemačka je krajem prošlog desetljeća, pod vladom SDP-a i Zelenih, donijela odluku o postepenom prestanku korištenja nuklearne energije. Demokršćanska vlada tu odluku nije povukla. Njemačka planira do 2020. godine nizom mjera značajno smanjiti ukupnu potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova, a bitno povećati udio obnovljivih.

Taj trend dominira u cijeloj Europi, i jedina je racionalna opcija za svijet u cjelini.. Naša domovina, blagoslovljenja suncem, mora se okrenuti istinskim izazovima sadašnjosti i šansama budućnosti.


Post je objavljen 30.05.2008. u 10:29 sati.