Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Proglas Organiziranog otpora pošumljavanju kinotečnog programa

... ovo je jedna od vrijednijih vijesti koja je oplahnula, u poplavi filmskih događaja, Zagreb. Naime u organizaciji ekipe ZFF-a koja stoji iza kina Europa i one pak iza Sarajevo film festivala produbljuje se suradnja između ta dva nazovimo to bratska festivala. Naime oba festivala imaju pod svojim patronatom, svaki u svojem gradu, po kino u kojem se prikazuju filmovi koji se teško probijaju ili uopće nikako na program multipleksa. Tako se naime želi prvotno između ova dva festivala i kina produbit suradnja u olakšavanju distribucije filmova jer ipak iza njih nije marketinški "parni valjak" i prateća sveprisutna filmska komercijala iz USA.
Image Hosted by ImageShack.us
Ideja je odlična da se umreži što više kina koja imaju takav program kao kino Europa. Za jednog filmofila a i više od toga ne može biti bolje. Ovo je svojevrsni "organizirani otpor pošumljavanju" ( bivši direktor HHO Žarko Puhovski je idejni tvorac ove nove odlične krilatice koju je upotrijebio za emisiju Tema dana radia 101 u svezi glede glazbene ponude u Rvata) kinotečnog prostora više ili manje dolazi sa sjevernog američkog kontinenta.
Mišljenja sam da u jednom gradu koji buja kao što je Zagreb, no to se da preslikati i recimo na Split, postoji dovoljno prostora za dva ili više kina da prežive ovo pošumljavanje koje dolazi od mutlipleksa. Iako sam se možda nekad veselio dolasku tako jednog multipleksa nikad nisam imao na umu da će do dovesti do propasti kinematografa i zapravo uništiti ono izvorno u kulturnoj ponudi naših gradova. Poruka za sveprisutnog gradonačelnika da podeblja nastojanja nekolicine ljudi da spase taj izvorni kulturni pečat grada Zagreba jer jedan Beč njeguje svoja monokina dok su multipleksi izmješteni izvan ... daleko izvan šireg centra. Dakle treba podvostručit napore i preostala kina aktivirati.
No ja ne pišem nikakve političke manifeste, stoga bih iskazao veliko zadovoljstvo da je najjači i najpropulzivniji festival u regiji (koja nadrasta područje ex države) Sarajevo film festival ukazao svojevrsnu čast da je predočio svoj program pred hrvatskom sedmom silom. Nedavno sam čuo da nas Bosanci ne šmekaju nešto previše, no ovo dokazuje da su tu puste tlapnje i podgrijavanja nečega čega nikad nije ni bilo i dokaz da za kulturu kao i za novac ne postoje granice.
I to je odlično.
Image Hosted by ImageShack.us

Na predstavljanju u foajeu kina Europa bila je stvarno jaka postava SFF-a predvođena vrlo agilnim direktorom Mirsadom Purivatrom, ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Emirom Hadžihafizbegovićem, dvjema prezentericama programa iz direkcije SFF-a, ambasadorom BiH, sestrama Mitevski, režiserom i direktorom MFF-a Rajkom Grlićem, Braco Dimitrijevićem, Borisom T. Matićem (kojeg vam ne treba predstavljati).
Image Hosted by ImageShack.us
Uglavnom "jake snage" su prezentirale sve što će se dešavati na Sarajevo film festivalu. Zanimljiv je glavni žiri koji će predvoditi turski režiser i scenarist Nuri Bilge Ceylan (nedavni laureat Cannesa), britanski redatelj Hugh Hudson (poznatiji nama po filmu "Chariots of Fire"), hrvatska glumica Marija Škaričić (dvostruka dobitnica "Srca Sarajeva" za najbolju glumicu), Michael Weber (osnivač i direktor "Match Factoryja" ) te Deborah Young (filmska kritičarka i umjetnička direktorica Taormina film festivala iz Italije). Osim ovog glavnog žirija na progamu će biti retrospektiva Todda Haynesa i koji će naravno u skladu sa tradicijom tog programa predstaviti svoj opus i popričati sa gledateljima.
Image Hosted by ImageShack.us
No Sarajevo film festival nije samo o sedmoj umjetnosti već odaje počast i nekim velikanima i likovne umjetnosti kao što će ove godine biti Edo Murtić. U povodu toga u sarajevskoj vijećnici će se u sklopu festivala 21. kolovoza otvoriti izložba Ede Murtića, sa njegovim cjelovitim ratnim ciklusom od 1990. do 2004. Tijekom presice je bio kako sam i naveo prisutan Rajko Grlić čiji će dokumentarni film "Stina" za vrijeme izložbe biti prikazan. To je film koji govori o tome kako nastaje jedna Murtićeva slika.
Naravno biti će tu još gostiju i odličnih filmova. Saravjevo posebno živi te dane i san svakog filmofila bi trebao biti da posjeti taj izvanserijski filmski festival u našoj blizini. Kažu i da su čevapi dobri.:))
Image Hosted by ImageShack.us
Osim toga programa u kinu Europa je bila i prezentacija filma "Ja sam iz Titova Velesa" režiserke Teone Mitevske. Te dvije vrlo simpatične i zgodne (plijenile su pažnju prisutne muške polovice sedme sile) sestre, Teona i Labina Mitevska, su predstavile svoj zajednički film i pozvale sve da nazoče prikazivanju istog u kinu Europa danas u 19h. I one će biti tamo večeras.:)


Post je objavljen 30.05.2008. u 12:01 sati.