Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

RAVNATELJ DUZS-a NA KONFERENCIJI JADRANSKO - JONSKOJ INICIJATIVI

ZAGREB

Ravnatelj DUZS, Damir Trut:
"Imajući na umu sve izloženo, predlažemo uspostavu Regionalnog središta za obuku vatrogasnih kadrova, koji bi služio kao središte za obuku i uvježbavanje vatrogasnih časnika iz regije koji se susreću sa istim prijetnjama požara otvorenog prostora."

Na ministarskoj konferenciji ravnatelj DUZS, mr.sig. Damir Trut u obraćanju ministrima, predstavnicima zemalja članica je kazao:

''Područje zaštite i spašavanja doista ne poštuje administrativne granice i vrlo je bitno da svaka država zna da se uz njene interne pripreme i postupke i njeni susjedi pripremaju prema istim standardima kako bismo mogli u slučaju potrebe djelovati jedinstveno i u cilju općeg dobra.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske kao organizacija zadužena u Republici Hrvatskoj za pripremu svih faza odgovora na katastrofe kao i organizacija zadužena za koordinaciju drugih aktera u ciklusu reakcije ima ne samo želju već i potrebu za što većom i kvalitetnijom suradnjom s civilnom zaštitom svih susjednih i drugih zemalja.

Sukladno Okvirnom planu djelovanja UNISDR-a iz Hyoga počeli smo kao i većina europskih država izrađivati Nacionalnu platformu koja će nam omogućiti učinkovitiji i konkretniji pristup smanjenju opasnosti od prirodnih katastrofa. Pritom je naglasak na preventivnim aktivnostima i uključivanju nadležnih tijela državne uprave kako bi se smanjile posljedice izvanrednih situacija. To podrazumijeva i aktivnosti koje su identične i za standardizaciju sa državama članicama EU kao što su jačanje kapaciteta koji su specijalizirani za ugroze koje su na području Hrvatske najizraženije. To su, na primjer, vatrogasne snage, timovi za spašavanje iz ruševina svih vrsta te timovi za spašavanje iz vode. U cilju jačanja operativnih snaga primjenjivat će se Opći uvjeti za europske module civilne zaštite. Za postizanje tog cilja bit će nam potrebno i iskustvo stručnjaka EU (kroz program exchange of experts) kako bi što brže i učinkovitije dostigli standard EU nastavak na stranici DUZS-a

Post je objavljen 29.05.2008. u 21:16 sati.