Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK, O STOPIRANOM ARANŽMANU

ZAGREB

Nakon što je Hrvatska i službeno odustala od uzimanja u najam dvaju starih kanadera, navodno zbog vrlo nepovoljnih uvjeta i na inzistiranje predsjednika Stjepana Mesića, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin jučer je otkrio da je i on osobno, kao član povjerenstva koje je odlučivalo o ovom poslu, glasovao protiv te odluke.

Mladen Jurin: glavni vatrogasni zapovjednik RH
- Nudili su nam se puno stariji zrakoplovi, koji su imali čak i ograničenje da ne smiju letjeti na temperaturama iznad 38 Celzijevih stupnjeva, a pored svega imali smo obvezu angažiranja talijanskih posada. Ja držim da su to vrlo nepovoljni uvjeti, a strane posade stvorile bi dodatne probleme u komunikaciji na terenu - kazao nam je Jurin.

On smatra da je odluka o nabavi dvaju air tractora za taj iznos puno mudrije rješenje.

- U svakom slučaju, odustajanje od dvaju kanadera ne može ugroziti protupožarnu sezonu, jači smo nego prošle godine, no uvjet je da sve letjelice koje danas imamo u potpunosti budu u funkciji - objašnjava Jurin.

Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu javnih službenika, kaže da bi se kod nabave novih letjelica prije svih za mišljenje trebalo pitati vatrogasce.

- Za isti novac nuđeni su nam protupožarni helikopteri, koji osim za gašenje vatre služe i za transport ljudi, a za naše vremenske prilike imaju puno bolje karakteristike: imaju jednak kapacitet kao i kanaderi, a nemaju ograničenje letenja po jakom vjetru - tvrdi Magdić.Jurinov odgovor na ovo je solomunski: trebaju nam, kaže, i zrakoplovi i helikopteri! Slobodna Dalmacija

Post je objavljen 29.05.2008. u 16:28 sati.