Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

KIKINDSKI BATALJON SPREMAN

KIKINDA
Piše: Saša Urošev

Četvrt vijeka star vozni park djelomično obnovljen kupovinom suvremenog vatrogasno-spasilačkog vozila. Najpotrebnija nova cisterna i vatrogasna crijeva

Podatak da je 39 vozila vatrogasnog bataljona Kikinda staro dva i pol desetljeća i da je tek prije pet mjeseci, poslije dvadesetak godina, vozni park obnovljen kupovinom suvremenog vatrogasno-spasilačkog vozila do sada se nije pokazao kao prepreka prilikom gašenja vatrenih stihija. Svjesni da je u ovom trenutku nerealno očekivati da vozni park u potpunosti bude obnovljen, vatrogasci čeličnom disciplinom nadomješćuju to što u tehničkom pogledu kaskaju sa kolegama iz zapadnoevropskih zemalja:

- Sredstvima NIP-a krajem prosinca nabavljeno je suvremeno vatrogasno-spasilačko vozilo marke „mercedes“ vrijedno oko 200.000 eura. Za razliku od starih koja su prilikom gašenja požara u stanovima trošila od 2.000 do 3.000, ovom je za istu svrhu potrebno samo oko 200 litara vode. U ovom trenutku najpotrebnija nam je još jedna cisterna kapaciteta 7.000 litara vode. Jedno vrijeme „najtanji“ smo bili sa vatrogasnim crijevima. Događalo se da prilikom intervencija voda šiklja na sve strane. Dio crijeva je u međuvremenu obnovljen, a očekujemo da tokom ove godine usljedi još jedna isporuka novih crijeva - kaže zapovjednik kikindskog vatrogasnog bataljona Branislav Maletin.

Od početka godine vatrogasci su obavili 203 intervencije gašenja požara, što je za 20 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Tom prilikom jedna osoba je, nažalost, izgubila život, a materijalna šteta procjenjena je na oko 1,6 miliona dinara:

- Šteta nastala nakon požara za polovinu je manja u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od početka godine zabiljeleženo je 50 posto više tehničkih intervencija nego što je to bilo lani. Radi se uglavnom o spašavanju ozljeđenih osoba u prometnim nesrečama. Takvih intervencija do sada je bilo devetnaest - navodi Maletin.

Apelira na žitelje sjevernog Banata i Potisja da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Zbog paljenja trave i strnjike vatrogasci su samo tokom veljače morali 115 puta izlaziti i gasiti požare:

- Pred nama je žetva pšenice. Apeliramo na poljoprivrednike da budu obazrivi. U kikindskoj općini postoji puno naftnih bušotina. Ne treba posebno objašnjavati do kakve bi katastrofe došlo ako bi vatra iz atara zahvatila neku od bušotina - završava Maletin. Glas Javnosti

Post je objavljen 29.05.2008. u 16:10 sati.