Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku

Image and video hosting by TinyPic


Žličnjaci/šnenokle
2 bjelanjka
kokosovo brašno
cimet

Juha/umak
40 g kakaa
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 l mlijeka
30 g gustina


Za žličnjake/šnenokle, izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka (možete dodati i žlicu šećera).
U loncu zakuhajte vodu, čim zakipi pomoću 2 čajne žlice oblikujte male žličnjake od snijega i spuštajte ih u vodu. Kad zakipi, žličnjake okrenite i prokuhajte par sekundi.
Kuhane žličnjake rupičastom žlicom vadite iz vode, stavljajte ih u cjedilo s velikim rupama da se ocijede.
Vruće žličnjake uvaljajte u kokosovo brašno


Za juhu/umak, 50 ml mlijeka pomiješajte s kakaom, obje vrste šećera i solju.
Ostatak mlijeka zakuhajte, kad zakipi umiješajte smjesu od kakaa.
Gustin razmutite u 1-2 žlice hladne vode i umiješajte ga u mlijeko s kakaom. Pustite da zakuha i maknite s vatre.


U 4 duboka tanjura rasporedite vrući čokoladni umak i na njega položite po 3 žličnjaka, posipajte cimetom i odmah poslužite.
*To je stvar ukusa, ja šnenokle ne volim uopće, ali kad ih jedem, ukusni su mi jedino ako su se umak i šnenokle zasebno dobro rashladili u hladnjaku (dok je toplo uopće mi nije ukusno). Samo prosudite odgovara li vam vruće ili ledeno hladno.

Image and video hosting by TinyPic


U ovom receptu iz časopisa, predviđenom za 4 osobe, snijeg se radi od 2 bjelanjka, i onda se oblikuje 12 malih šnenoklica (3 kom po osobi) – to očito ovisi o tome koliko su dotične osobe gladne, ali prema mojim iskustvima potrebno je više bjelanjaka za snijeg.


Dok je umak vruć, potpuno je tekuć. Kad se ohladi, ne stvrdne se kao ohlađeni puding, nego se lagano zgusne. Konzistencija hladnog umaka slična je konzistenciji skuhanog pudinga dok je još vruć (gusto-kremast).

Dok se umak hladi, na površini se stvara kožica kao i na pudingu. Bilo bi ga dobro promiješati dok se hladi. Iako ja to ne radim – budući da umak nije čvrst kad se ohladi, pjenjačom ga energično promiješam da se ta kožica «raspadne».


*Recept je iz časopisa Burda Moden 11/1986.

Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
...


Post je objavljen 29.05.2008. u 10:29 sati.