Tijesto
200 g margarina
500 g brašna
200 g šećera
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
Nadjev od maka
500 ml mlijeka
200 g šećera
1 čajna žlica cimeta
80 g gustina
500 g mljevenog maka
2 jaja
Nadjev od sira
750 g svježeg kravljeg sira
300 g šećera
40 g gustina
sok 1 limuna
naribana kora 1 limuna ili Zitroback (sušena limunova kora, proizvođač: Schwartau)
3 jaja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo hladne vode.
Tijesto podijelite na dva dijela. Od svakog dijela oblikujte kuglu, svaku kuglu zamotajte u foliju. Jednu kuglu stavite u hladnjak, a drugu u pretinac za zamrzavanje.
Za nadjev od maka, u loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i cimetom. Dodajte mak i gustin pa kuhajte na laganoj vatri par minuta.
Maknite sa štednjaka i odmah umiješajte žumanjke, ostavite smjesu da se ohladi.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i umiješajte ga u ohlađenu smjesu.
Za nadjev od sira, žumanjke pomiješajte sa šećerom i gustinom, dodajte sir, sok i koru limuna. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i umiješajte ga u nadjev.
Tijesto iz hladnjaka razvaljajte i stavite ga u (duboki) namašteni lim od pećnice. Po tijestu razmažite nadjev od maka, a po njemu lagano rasporedite nadjev od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribajte po nadjevu od sira.
Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva oko 1 sat.
Ohleđeni kolač posipajte šećerom u prahu.
*Recept je iz časopisa: Mila – blagdanska gozba, 11/2001.
Kolači od maka
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Kolač od sira, maka i jabuka
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Torta od maka i višanja
Muffini od maka i voća
Post je objavljen 29.05.2008. u 10:09 sati.