20 g kakaa
40 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
500 ml mlijeka
15 g gustina
50 ml mlijeka pomiješajte s kakaom, obje vrste šećera i solju.
Ostatak mlijeka zakuhajte, kad zakipi umiješajte smjesu od kakaa.
Gustin razmutite u 1-2 žlice hladne vode i umiješajte ga u mlijeko s kakaom. Pustite da zakuha i maknite s vatre.
Umak stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Dok je umak vruć, potpuno je tekuć. Kad se ohladi, ne stvrdne se kao ohlađeni puding, nego se lagano zgusne. Konzistencija hladnog umaka slična je konzistenciji skuhanog pudinga dok je još vruć (gusto-kremast).
Dok se umak hladi, na površini se stvara kožica kao i na pudingu. Bilo bi ga dobro promiješati dok se hladi. Iako ja to ne radim – budući da umak nije čvrst kad se ohladi, pjenjačom ga energično promiješam da se ta kožica «raspadne».
Post je objavljen 29.05.2008. u 09:17 sati.