Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Nima FMFSa do FMFSa

... najljepše doba godine za festival u najlipšem gradu na svitu rekli bi stanovnici Spljeta.
Je istina je, taman je zavrućilo koliko je potrebno da se u večernjim satima poprati festival na legendarnom kinu Bačvice (naravno za svakog splićanina, a i šire).
Dakle iako sam mislio da će mi se poklopit moj odlazak za Spljet sa FMFS-om to nije tako bilo. Šteta, imao sam baš lijepu namjeru nazočiti prvom izdanju festivala koji je tako bio potreban u tom djelu Hrvatske. Jednom je samo prvi puta, no vjerujem da će se svojom kvalitetom nametnuti kao jedan od važnijih festivalskih događanja u Hrvatskoj pa i šire tako da ću navratit slijedeće godine.
Inače Festival Mediteranskog Filma Split je započeo jučer navečer projekcijom filma proslavljenog režisera Fatiha Akina sa prošlogodišnjeg Cannesa "Auf der anderen seite". Čak je i taj film iako njemačkog režisera poveznica sa Mediteranom. Naime ukoliko niste gledali film, a pretpostavljam da većina nije, radnja ovog a i svih Akinovih filmova dosada vezuje se uz njegovu voljenu Tursku.
Po meni jedan je to izvanredni pripovjedački film koji spajajući sudbine petero osoba stvara jednu posebnu atmosferu, ne toliko tragičnu i neutješnu kao u filmu "Gegen die wand", ali svakako uz Akinov distinktivni filmski potpis.
Osim ovog filma na festivalu u Splitu ćete moći vidjeti niz neobičnih filmskih ostvarenja koja su pobrala nagrade na prošlogodišnjim, svjetski vrlo značajnim festivalima. Ja bih izdvojio libanonsko francuski film "Caramel" koji progovara o stremljenjima i sudbinama nekoliko žena u Libanonu.
Mene bi posebno zanimao film "Paris, je t’aime" koji je zajedničko autorsko dijelo režisera kao što su: Ethan Coen i Joel Coen, Alfonso Cuarón, Wes Craven, Tom Tykwer, Gus Van Sant i mnogi drugi možda manje poznati autori, ali sa vrlo snažnim kratkometražnim ostvarenjima u ovom skupnom djelu. Ovaj film ljudi koji vole ili će voljeti svakako ne bi smjeli propustiti jer di ćeš romantičnije atmosfere doli kina na Bačama sa jednim ovakvim filmskim ostvarenjem.:)
Dakle svima koji su Spljetu želim ugodan provod uz najfestival (na žalost bez mojeg... vidimo se)!
Svakako dođite.
... a kakva je gužva bila na otvorenju možete vidjeti iz priloženog
Image Hosted by ImageShack.us
uslikao Goran Katica

Post je objavljen 28.05.2008. u 17:01 sati.