Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Uvjetno DA za EU ali bezkompromisno NE za NATO!

EU i NATO. Ne znam zašto ove dvije potpuno različite stvari trpaju u isti koš. Kao, Hrvatskoj je najveći prioritet ući u EU i NATO. I kao jedno bez drugog ne ide. lud Ma hodi u k**** headbang Ne dajte da vas dobiju na tu foru. nono Eventualni financijski "dobitak" od ove TERORISTIČKE ORGANIZACIJE ide u ZNA SE čije džepove. Ministarstvo vanjskih poslova posebnim amandmanom na državni proračun dobilo je 4,5 milijuna kuna za PROMOCIJU NATO-a. Dakle svugdje po većim medijima čuti ćete samo "pozitivne" bajke o NATOu. Zato ćete morati sami razmisliti svojom glavom i zaključiti da za ulazak u EU nikako NIJE POTREBNO ući i u North American Terorist Organization.

kratki odmor uz prigodnu glazbu smijeh



Da nastavimo, dakle primjeri takvih zemalja su Austrija, Cipar, Malta, Irska te hell yeah Švedska i moj uzor Finska. Ne zaboravimo i Francusku koja je bila a zatim hell yeah ISTUPILA iz tog američkog servisa koji vrši pritisak na manje zemlje da se POKORE njihovoj volji.

Još više o negativnostima NATOa i velikoj borbi za pravo referenduma uskoro u sljedećem postu, a sada kratko o sramotnom načinu ulaska u EU. Da odmah riješimo nedoumice, nisam protiv ulaska, štoviše, podržavam ulazak. Ali ne ulizivački i pod svaku cijenu.
Ono što je sramonto je način ulaska, te izdajničko odustajanje od ZERPa (zaštićeni ekološko ribolovni pojas). Prisjetimo se kampanje HSLSa i HSSa; dakle stranke desnog centra koje se kite tuđim (zelenim) perjem. Kako su nas uvjerljivo obmanjivale da će čuvati naša nacionalna dobra, more, vodu itd. te da se pridružuju HDZu samo ako HDZ prihvati njihov program. "Bitni su nam naši programi" kažu jedno jutro. Yea right! Preko noći naravno slijedi promjena mišljenja te drugo jutro već pjevaju "ko te jebe ZERP, ljepše je sjest na vlast i dobit masne pare, nama sad je dobro a vi što ste nas izabrali - ko vas jebe!"

O ZERP-u.

Žalosno je ucjenjivačko ponašanje dužnosnika Europske unije, koje je u službi samo posebnih, kratkoročnih i kratkovidnih interesa Italije i Slovenije. Ono je protivno proklamiranim načelima politike EU, među kojima je i maksimalna zaštita okoliša te posebno morskih ekosustava, te regulacija ribolova.. Zbog toga je beskompromisno trebalo ustrajati na primjenjivanju ZERPa a ne samo tako od njega odustati.

ODUSTAJANJE OD EKOLOŠKE I RIBOLOVNE ZAŠTITE JADRANA

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, izražava žaljenje zbog odluke hrvatske Vlade da odustane od primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na članice Europske unije.
Nakon ispraznog junačenja, u kojem prava volja da se odluka provede nikad nije ni iskazana, vratili smo se na kapitulaciju iz 2004...
Vrludanje oko ZERP-a tijekom posljednjih pet godina pokazuje potpuni nedostatak vizije i svijesti o nacionalnim vrednotama i strateškim ciljevima u redovima hrvatske politokracije.
Strateški prioriteti Hrvatske nisu i ne mogu biti ni "priključenje Europskoj uniji" ni "proglašenje ZERP-a" i sl...

Strateški je interes bolji život svih u Hrvatskoj, u što i ekološka mudrost mora biti uključena.

To je bilo dobro istaknuto u Odluci o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru, 3. listopada 2003.: ...dugoročno održivo i racionalno gospodarenje živim morskim bogatstvima uz odgovarajuću zaštitu morskog okoliša. Sve posebne odluke, uključivo i pristupanje Europskoj uniji, samo su sredstva.

Izražavamo žaljenje zbog ucjenjivačkog ponašanja dužnosnika Europske unije, koje je u službi posebnih, kratkoročnih i kratkovidnih interesa Italije i Slovenije. Ono je protivno proklamiranim načelima politike EU, među kojima je i maksimalna zaštita okoliša te posebno morskih ekosustava, te regulacija ribolova (kvote).

Jadransko more sukobljeno je s ekološkom krizom, kojoj doprinose prelov ribe, promet i klimatske promjene. Od 438 poznatih vrsta riba u Jadranu, čak 123 nalaze se na Crvenom popisu ugroženih vrsta, koji je u izradi.

Italija i Slovenija proglasile su ekološki pojas, što pojačava pritisak na hrvatski dio Jarana. Riblji fond je ugrožen i nekoliko godina odgode moglo bi dovesti do kolapsa nakon kojeg se desetljećima neće oporaviti. Naprimjer, to se dogodilo 1992. godine na Newfoudlandu, kada je izlov bakalara naglo pao gotovo na ništicu. Preko noći, posao je izgubilo 10.000 ribara i 30.000 drugih.

Upozoravamo i na to, da krizu oko ZERP-a Vlada iskorištava za skretanje pažnje sa dubokih, strukturalnih problema u procesu priključenja Europskoj uniji, naročito u sferi pravosuđa, državne uprave i korupcije, te političkog klijentelizma koji je veći problem od same korupcije. Kad nema ukupne vizije i strategije, svaka prepreka na putu izaziva paralizu cijelog sustava.

Stranka Zelena lista ustrajat će u borbi za globalnu solidarnost i ekološku mudrost, koje su jedina valjana osnova za definiranje i obranu nacionalnih interesa naše domovine. Izražavamo svoju solidarnost svim građanskim inicijativama i udrugama za okoliš i održivi razvoj. Izražavamo i punu potporu stavovima koje je udruga Eko Kvarner iznijela u priopćenju od 9. ožujka.

Za Zelenu listu:
Zoran Oštrić
glavni tajnik


Post je objavljen 26.05.2008. u 15:18 sati.