Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Kad Jaganjci Utihnu - Thomas Harris

"The Silence of the Lambs" by Thomas Harris

Izdavac: Vecernji list
Format: 14x20 cm; 286 strana; tvri uvez


SADRŽAJ:
"- Serijski ubojica poznat jedino kao Buffalo Bill ubija mlade djevojke derući im kožu sa tijela. Jack Crawford jedan od šefova FBI-a šalje Clarice Starling, novakinju sa najboljim ocjenama na akademiji za obučavanje FBI agenata, u posjet ozloglašenom serijskom ubojici Dr. Hannibalu Lecteru. On bi Clarici trebao pomoći u izradi profila Buffalo Billa.
Ubrzo Hannibal Kanibal upada u specifičan "quid pro qou" odnos sa mladom kadektinjom.
Kada Buffalo Bill otme Catherine Martin, kćer senatorice, vrijeme počinje biti ključno za riješavanje slučaja. Clarice Starling polako otkirva ključne dokaze, a sam Dr. Lecter joj da par natuknica tko bi mogao biti ubojica. Da li Lecter laže? Hoće li sve planove FBI-a pokvariti željan slave Dr. Chilton ravnatelj ustanove gdje je zatvoren Lecter? Na kraju hoće li Buffalo Bill pravim imenom Jame Gump ubiti jadnu Catherine Martin?Sva ta pitanja dobijaju odgovor u ovoj napetoj knjizi.
A tek kada Dr. Lecter uspije pobjeći svojim tamničarima..."RECENZIJA:
"- U zadnje vrijeme mnogo knjiga čitam (10 - 12 na mjesec) i stvarno sam imao sreće da nalećem na odlične naslove. Tako sam naletio i na ovo remek djelo thrilera i krimića u jednom.
Svi smo mi gledali film i znamo što možemo očekivati u knjizi, ali kako to uvijek biva knjiga je mnogo drugačija nego film i to u par jako zanimljivih segmenata (koji nažalost nisu mogli biti stavljeni u film). Kao prvo ovo je odlično napisana i nadasve jako zanimljiva knjiga, sa iznimno jakim sekundarnim negativcem - Dr. Hannibalom Lecterom.
Dijalozi u knjizi su napravljeni sa iznimnim stilom, no najviše novosti donosi sam Harris u prikazu kako se istraga odvija (temeljito kao u CSI serijalu), način potretiranaj serijskog ubojice (Jame Gump / Buffalo Bill je nastao mješanjem tri serijske ubojice - Ed Gein (deranje žrtava), Ted Bundy (mamljenje žrtve u kombi glumeći da mu je ruke u gipsu), Gary M. Heidnik (držao svoje žrtve u bunaru u podrumu svoje kuće); Dr. Hannibal Lecter je također nastao mješanjem nekoliko serijskih ubojica - Andrei Chikatilo (kanibal i traumatično djetinstvo), Albert Fish (kanibal), Robert Maudsley (pojeo mozak svom cimeru u čeliji)).

Iako je ovo Harrisova treća knjiga po redu (druga u trilogiji o serijskim ubojicama) on sam je autor koji si daje mnogo vremena za izdavanje svojih romana (drugim riječim nije od autora koji moraju izdati po jednu knjigu godišnje).
No, iako odlično napisana i kako sam rekao napeta knjiga nije bez mana (što ćeš nema knjige koja nije bez mane...ma koliko velika bila).

Ono što mi je najviše zasmetalo jeste mala omaška u karakterizaciji lika dijaboličnog Dr. Lectera kad se jedan od zatvorenika po imenu Miggs obrati Clarice sa vulgarnim komenatarom i kasnije je zalije spermom po licu Hannibal kaže: "- Gadi mi se neuljudnost."
A opet par stranica kasnije upita Clarice: "- Jack Crawford...zamišlja li...smišlja li kako bi to izgledalo...jebati se s vama?" ili isto tako u jednom od njihovih razgovora: "- Je li vas je vaš otac-hranitelj u Montani jebao Clarice?"
Neshvatljivo po mome poimanju da ako autor želi prikazati Lectera kao uglađenog, ali nadasve zlog protagonista dospusti si ta dva lapsusa. U svim sljedećim dijalozima se vidi da je Dr. Lecter negativac iznimnog intelekta (koji izgleda nikada nije zamišljen kao centralni negativac...više kao potpora gl. junacima priča, a to što ga je publika zavoljela to je nešto drugo, jer je onda došlo do forsiranje odlično napisanog lika što je loše ispalo u sljedeće
dvije Harrisove knjige, koje se bave samim Lecterom).
Sljedeći minus ide tome što Harris nije do kraja razvio lik gl. serijskog ubojice u romanu da bi mi čitatelji mogli bolje razumijeti njegovu psihologiju i razlog zašto ubija (napomenimo da je to odlika slasher žanra), a to je nekako mlako i šturo (usudio bih se reći amaterski) učinio u samo par razbacanih odjeljaka u nekim poglavljima.

Najveći plus knjige (osim lijepo izrađene radnje i načina kako se istraga odvija) jest karakterizacija lika Clarice Starling koja od novaka i krhke djevojke što se knjiga približava svom kraju ona postaje žilava, jaka, iskusna i inteligentna žena (zbog toga je i prirasla Hannibalu Kanibalu pri srcu), te vrhunski FBI agent. Zanimljivo je napisan i njen odnos sa Jackom Crawfordom i Noble Pilcher, a toga nema u filmu.

Ovo je odlično napisana knjiga (sa jako minornim manama) koja zaslužuje biti pročitana... Two Thumbs Up!!!


Post je objavljen 29.05.2008. u 06:17 sati.