Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

ARIZONA Market ( Koridor B i H)

Volite li shopping ili kako se kaze kupovinu ? :)
Vec godinama od kako je stao taj prokleti rat vuce me da idem u Bosnu na cevape i janjetinu a samim tim iskoristimo odlazak i na "Arizonu"
Kupimo svega, jedemo, pijemo i naspemo goriva koje je tamo naj jeftinije ( 1L bezolovnog benzina je 1,04 €)
Nekada smo i mi izmedju Vukovara i Osijeka imali takozvanu "Kleinovu pijacu" koja je trajala do "Mirne" reintegracije Hrvatskog podunavlja i Baranje, a onda se ta pijaca preselila u Bosnu na tzv. "KORIDOR" tocno na granici izmedju Federacije BiH i Republike Srpske.

Prvih godina bio je to pravi svinjac.
Blato do koljena, satori spravljeni od najlona i satorskih krila, ali moglo se kupiti sve od igle do lokomotive za malo novaca.
No cilj svega toga i zamisao Kleina koji je poslije presao za posebnog izaslanika u BiH bila je okupljanje ljudi i mirenje uz kupovinu.
Htjeli to neki priznati ili ne ta pijaca ili market kako je zovu, odigrala je veliku ulogu u procesu smirivanja napetosti zaracenih strana u BiH, a podrucje je posebno po tome sto se na tom dijelu susrecu u okolici od nekoliko kilometara Muslimanska, Srpska i Hrvatska sela.

Danas je taj "Arizona market" kako se zove postao moderan mali gradic, pun butika i trgovina razne vrste.
I danas tamo mozete kupiti skoro sve od igle do lokomotive i to po veoma pristupacnim cijenama.
Sada su tamo napravljeni desetci hala u kojima su smjestene male trgovinice tipa butika i sa vanjske i sa unutarnje strane.
U sredistu se nalazi veliki trg sa cvijecem i terasama gdje se naravno moze dobro jesti i piti.
Napravljeni su veliki prostori za parkiranje a parking za cijeli dan kosta oko 4 KM.
Sve je asfaltirano i uredjeno tako da mozete dolaziti i sredjeni u stiklama, a posebnost i ono sto mene zaista impresionira kada sam tamo je to, da su svi prodavaci jako strpljivi, spremni za salu i na usluzi su kupcima za razliku od mnogih trgovina u Hrvatskoj.

Koliko mi je poznato velike investicije za izgradnju tog naselja dali su Italijani vidjevsi svoj interes u svemu tome a i vecina robe je iz Italije.
Neizbjezni su i Kinezi kojih ima na stotine a vecina od njih je vec solidno naucila i Bosanski jezik a najbolji su u racunanju sa novcima.

Na Arizoni se kao sredstvo placanja koriste sve moguce valute a moram napoisati iskreno jos nikada do sada me nisu prevarili bilo sta da smo kupovali.

Kvaliteta robe koja se prodaje je u skladu sa sumom novaca koju izdvojite pa tako recimo jedno dosta kvalitetno musko odijelo mozete kupiti za oko 50 - 60 € sto je jako dobra cijena.
Cipele i sportska obuca otprilike po cijenama od 10 - 30 € ali ima i skupljih modela.
Tesko je nabrojati cega sve nema tamo a posebno cijene svega toga, ali prodavaci su spremni na sve pa se tako uz malo truda cijena moze malo i spustiti.

Zanimljivo je da na istoj toj pijaci prodaju ili kupuju oni koji su do "jucer" ratovali jedni protiv drugih a atmosfera odise humorom i salom od prvih trenutaka kada se upustite u tu avanturu.
Sta da pisem o hrani kad vec i sami znate da je u Bosni sve za jesti odlicno !! :)njami

Evo nekoliko slika od prije par dana sa Arizone gdje je sve moguce smijeh






























Post je objavljen 25.05.2008. u 17:38 sati.