Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Berlin: Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje na Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Bundestagu u petak je otvorio predsjednik Skupštine Jose Lello, pozivajući sudionike na temeljitu raspravu sigurnosnih izazova koji trenutačno stoje pred NATO-om, najvažniji među kojima su obnova sigurnosti u Afganistanu, misija na Kosovu, te budućnost Sjevernoatlantskog saveza.

- Naši neprijatelji danas su nesigurnost i nestabilnost koji imaju različite izvore poput teritorijalnih i etničkih sukoba, odmetničkih država i međunarodnog terorizma. U tom novom okruženju, NATO ima kolektivnu sigurnosnu ulogu na svim razinama, od razmještanja borbenih i mirovnih snaga do pružanja humanitarne pomoći i pomoći u reformama - rekao je Lello na konferenciji za novinare. Iako je Parlamentarna skupština NATO-a neovisna o NATO-u i nije dio njegova procesa odlučivanja, sve zadaće NATO-a važne su za nacionalne parlamente jer oni su ti koji odobravaju i prate razmještanje snaga u inozemstvu.

NATO-ov parlament bit će i od posebnog značenja u procesu ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske Sjevernoatlantskom sporazumu u nacionalnim parlamentima članica. Hrvatska na ovom zasjedanju prvi put sudjeljuje u radu Stalnog odbora (Standing Committee) koji upravlja radom Parlamentarne skupštine NATO-a, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Parlamentarnu skupštinu NATO-a čini 248 parlamentaraca iz svih 26 država članica NATO-a. Na zasjedanju sudjeluju i parlamentarna izaslanstva iz više od 20 zemalja koje nisu članice, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju, Afganistan i Pakistan. Zasjedanju je nazočan i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a završava u utorak plenarnom sjednicom.

Post je objavljen 25.05.2008. u 12:43 sati.