Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzickoraspolozenje

Marketing

Rus Dima Bilan osvojio Eurosong 2008


Image and video hosting by TinyPic


SUSJEDSKA lobiranja na 53. Eurosongu otišla su u korist Dime Bilana, predstavnika Rusije, koji je s 272 osvojena boda odnio pobjedu i krenuo u tako željenu međunarodnu karijeru. Njegova pjesma "Believe" spominjala se od početka ove manifestacije kao jedan od glavnih favorita, a razdragani pjevač je pred tisućama ljudi u beogradskoj Areni nakon pobjede izjavio: "Svima vam hvala! Još ne mogu vjerovati, osjećam se kao da sam na vrhu svijeta!". Razloga za sreću baš i nemaju Kraljevi ulice, koji su prošli baš kao što su prognozirale i kladionice - završili su na 21. mjestu s 42 osvojena boda.

Bilan je u Beograd došao kao jedna od najvećih "eurovizijskih zvijezda" - 2006. godine u Ateni je osvojio drugo mjesto, a novinare u Beogradu zaintrigirala je njegova priča o "ozbiljnoj inozemnoj karijeri". Mladi Rus, naime, priprema album za svjetsko tržište, a na njemu surađuje s vodećim svjetskim producentima pop glazbe, među kojima je i Timbaland, dok mu društvo u jednoj pjesmi pravi Nelly Furtado.

Titula "debakla večeri" pripala je predstavnici Švedske, Charlotti Perrelli, koja je, nakon višetjednog favoriziranja završila na 18. mjestu. Podbacio je i tzv. "balkanski lobi", koji se, prema tumačenju zapadnih zemalja, bezrezervno pomaže visokim bodovima - Srpkinja Jelena Tomašević je šesta, Bosanac Laka deseti, a Olta Boka iz Albanije na 17. mjestu.

Kao pravi patrioti, posebnu smo pozornost obratili na bodove koje nam dijele naši europski prijatelji, što, nažalost, nije bio posebno težak zadatak. Jedan bod poklonili su nam Ukrajina, Rumunjska, Rusija i Gruzija, a dva Armenija i naši balkanski susjedi, Crna Gora i Makedonija. Srbija, Portugal i Švicarska dali su nam tri boda, Latvija pet, Slovenija osam te Bosna i Hercegovina deset bodova. Hrvati su, posve očekivano, najviše glasali za Laku, te mu dodijelili dvanaest bodova, a ostale visoke ocijene dali smo Srbiji i Albaniji. Dno ljestvice, s osvojenih 14 bodova, drži Velika Britanija - "velesila Eurosonga" koja se zbog svog neprikosnovenog utjecaja (?) ne treba baviti trivijalnostima kao što su polufinale ili lobiranje za bodove kod susjeda.

Kraljevi ulice: Dali smo sve od sebe, ali očito nismo u modi

"Romanca" Kraljeva ulice prošla je zapravo sasvim očekivano - unatoč respektabilnom entuzijazmu, europski ih glasači nisu zapazili, ali poznati se ulični svirači u Zagreb vraćaju s titulom "najveselijih sudionika Eurosonga". "Dali smo sve od sebe, ali očito nismo u modi. Noćas slavimo, a onda povratak u poznati ambijent", rekao je hrvatskim medijima u Beogradu Hadži iz Kraljeva ulice nakon što je doznao konačni poredak finalista.

Hrvatski predstavnici imali su, zahvaljujući mladoj plesačici Miji Lisjak, zanimljiv scenski nastup i dobro su se nosili s plastičnim damama na pozornici beogradske Arene, ali europska javnost u njima očito nije prepoznala hitoidni potencijal. Neuspjehom na 53. Eurosongu Hrvatska nastavlja negativan trend na tom natjecanju - godine u kojima smo boravili na vrhu liste odlaze u prošlost, a mi i dalje čekamo pravu formulu za pobjedu na "najvećem slavlju kiča u Europi". Predlažemo nove ljude na Dori, jer su Aleksandar Kostadinov i ostatak ekipe očito ispucali sve ideje, pa je red da ih počne pucati netko drugi, s nečim što će dogodine Europa možda i primijetiti.

No Angels = no sluha, no stila

Hadži i ekipa, srećom, nisu bili glavni večerašnji "trn u oku" - Velika Britanija, Poljska i Finska se nisu proslavile, a najveću sramotu doživjele su članice grupe No Angels. Njemačka ženska grupa, nastala nakon jednog reality showa po uzoru na tad megapopularne Spice Girls, pokazala je da su godine traženja na europskoj glazbenoj sceni itekako ostavile traga - i vizualno i vokalno. Pogođeni tonovi bili su, naime, prava rijetkost, a "anđeli" su toliko ocvali da više ne mogu izvesti ni ispodprosječnu eurovizijsku koreografiju.
Veliko finale beogradskog Eurosonga otvorila je prošlogodišnja pobjednica Marija Šerifović s dance verzijom "Molitve", a trosatni glazbeni maraton vodili su Jovana Janković i Željko Joksimović. Vjerni kritičari Eurosonga i stotine predstavnika medija zadovoljni su organizacijom i izgledom Eurosonga koji je po svim parametrima bio rekordan. Ove ga je godine, naime, gledalo više od sto milijuna ljudi, a očekuje se da će broj glasova u finalu premašiti prošlogodišnji rekord od 8,778,480 pristiglih SMS poruka i telefonskih poziva.

Na Balkanu nestalo "eurovizijske solidarnosti"

Eurovision Broadcast Union davno je najavio promjenu načina odabira pobjednika, a 53. Eurosong pokazao je kako je za takvu odluku zaista došlo vrijeme. Po starom dobrom običaju, bodovi su se dijelili između susjeda, osim u slučaju toliko prozivanog "balkanskog lobija" koji je ove godine, barem kad je Hrvatska u pitanju, dobrano podbacio.

Formula za pobjedu na Eurosongu zapravo je kristalno jasna - uz dobre odnose sa susjedima, potrebno je imati zaraznu frazu u pjesmi, pristojan eurovizijski nastup (obavezno katarzično gledanje u "nebo" ispred legendarnih eurovizijskih ventilatora) i malo sreće na bodovnoj tablici, pogotovo u zadnjim trenucima glasanja.

Dima u zvijezde, ostali u potragu za pobjedničkom formulom

Bilana očekuje mini europska turneja, na kojoj će predstaviti novi album i, nada se, postati "europski Justin Timberlake", a pretpostavlja se da će, s obzirom na kapacitete i raspoloženje prema Eurosongu koje tamo vlada, Rusija dogodine prirediti nezapamćeni spektakl. Hrvatska, pak, i dalje traga za formulom koja bi našeg predstavnika mogla dovesti na tron, a Eurosong nakon gotovo dvadeset godina vratiti u Zagreb. Osim prave eurovizijske pjesme, nedostaje nam još samo jedna sitnica - susjede ćemo, želimo li se dogodine bolje plasirati, očito morati ljubiti u dupe, jer su nam po bodovima naklonjeni kao da smo, nedajbože, ponovno u ratu.

Text : Index.hr (Dorijan Klarić)



Post je objavljen 25.05.2008. u 12:26 sati.