Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Lička kuća, janjetina, naplaćivanje couverta

Pažljivi i stari čitatelji mog bloga znaju da sam janjetinu u Ličkoj kući (Plitvička jezera) proglasila najboljom janjetinom u restoranskoj ponudi Gorskog kotara - Velebita - Paga (ovo zadnje posebno). Jesu skupi, ali je janjetina mmmm, odlična. Ambijent zanimljiv i ugodan. Za svaku preporuku. U tom kraju nemaju konkurencije. Prvo, jer ni par restorana prije ni poslije Plitvičkih jezera, i to je vječna misterija, uopće ne drže janjetinu (provjereno). Dakle, nemaju konkurenciju u tamošnjem kraju. Ali i ne samo to, janjetina je vrhunska.


U središnjem dijelu restorana možete na licu mjesta vidjeti kako vrijedni i brojni kuhari pripremaju vašu klopu. Imaju i sa strane kuhinju, ali ove najvažnije stvari (janjetina-poslovi) obavljaju se pred vama. Super fora i ideja!

Ovdje dolje, primjerice, vidite ispod peke janjetinu, ispod te žari što svjetli krčka se janjetina. cerek

Photobucket

Na meniju su dvije vrste janjetine, ispod peke i na ražnju. U meniju će vas, potencijalno, zbuniti cijena jedne i druge. Naime, podlo su napisali, hehe, da je janjetina ispod peke 250 kn (ali kilogram!), a ispod peke 110 (ali porcija!). I sad vi mislite, joj, super, vidi ispod peke 110 kunića. Ispadne da je ispod peke jeftinija, a nije. Jer kad izračunate da vam je samo 30-ak dkg u porciji (80 kn), plus, ako uzmete na ražnju u meniju vam je već krumpirić, za janjetinu ispod peke nije uračunato ništa osim mesine pa posebno morate plaćati krumpir i salatu. To tek toliko da vas ne iznenadi na kraju.

Ubili smo se u hrani, odlično je bilo, da bi saaasvim slučajno na kraju skužili detalj na računu... Naime, naplatili su nam couvert. Kao kroz maglu sjetila sam se da su nam na početku donijeli male kugle sira (dvije po osobi). I to su nam naplatili 20 kuna. Hej, halo! Po meni žicaroški grrrozno! Ne volim žicanje, o ne! Daj, čovječe, ostavim uvijek dobru napojnicu, nemojte mi ovo raditi. Bila sam razočarana. Šta da mu sad uzmem napojnicu? Pa, nije, u krajnjem slučaju, konobar kriv što je vlasnik/gazda Ličke kuće - žicaroš i grebator. U Italiji isto imaju tu foru, ako sjedneš gdje je postavljen stol, to ti kasnije masno naplate, ako sjedneš gdje nema stoljnjaka - ne naplate ti ekstra uslugu. Ali ovdje ne prodaju stoljnjake i beštek, ovdje prodaju dvije majušne kugle sira. Koji sam ja JEDVA probala, jer mi nije išao uz janjetinu, čuvala sam se za mesence poslije. I još im to platim. Koliko znam taj couvert se naplaćaju, kao, zbog postavljenog stola (pribor, salvete, stoljnjak, etc.). U Ličkoj kući nemate stolnjak, niti je stol išta posebno dekoriran. Dobijete onaj papir ispod tanjura. Jeftina fora i velik minus za restoran.

Toliku lovu im ostavljaš, janjetina/prilozi/vino, a gazda restorana Lička kuća se grebe za neki jeftini domaći sir? Znam odličnih restorana gdje se predjelo ili neko simbolično pićence dobrodošlice NE naplaćuje i to mi je baš sa stilom. To su detalji koji će mene uvijek vratiti tamo i zbog kojih ću dati i veću napojnicu, čisto da ne ispadne da sam ja JEFTINA. Platit ću taj akt dobre volje i dobrodošlice dvostruko više nego što on, zaista, vrijedi. Jer poštujem takve galantne vlasnike restorana. wave

Druga kritika na konto Ličke kuće je ta da se u cijelom restoranu slobodno puši. Nije bilo stola da se nije pušilo.

Kolegica s posla kaže da po zakonu ne smiju na taj način kamčiti lovu i da je couvert u Hrvatskoj zabranjen. Jel to točno? Ako su oni drski i donesu vam nešto kao dobrodošlicu, u facu vam se toplo domaćinski nasmiju i onda to podlo na kraju naplate, možete li vi bit drskiji i reći na početku "hvala, ne bih"? Ili, na kraju, još gore - nisam ono naručio, to ste vi častili, neću to platiti? Ili je to stvarno pederski i bez stila? Smeta me kad me netko namagarči i zadovoljno trlja ruke. Što da ostavite netaknuto to predjelo koji vam oni samoinicijativno donesu i kasnije će naplatiti? Onda vi ispadnete bijedni, ne? eek Neću ni ja da ispadnem kao seljača u restoranu. Ma, ja restorane obožavam i volim papati vani, pogotovo fine stvari, hehe... Ili, smatrate da bi bar u meniju trebalo biti navedeno da se couvert naplaćuje. Ok, onda ako sam naručila hranu, pristajem i na couvert. Ali meni je, fakat, podlo da to nigdje nije navedeno, a na kraju ti izbiju za najobičniji sir za četvero ljudi 80 kuna, koliko košta i porcija janjetine za jednu osobu! Hej, halo, hehe...


No, dobro... molim malo tišine u glavi na kraju. Zaboravimo na trenutke ova pitanja i skoncentrirajmo se na hranu. Ah. Photobucket Ufff! Uspomene mi naviru. A pogledajte moju ručicu kako je brzinom munje krenula prema hrani, kamera mobitela mog prijatelja je nije stigla uhvatiti! Neka igre počnu!

Photobucket

Post je objavljen 25.05.2008. u 12:47 sati.