Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač od luka

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
125 ml mlijeka
1 paketić suhog kvasca ili 2/3 paketića Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
75 g margarina
250 g brašna

Nadjev
6 velik crvenih lukova
75 g margarina
1 čaša jogurta
1 čaša kiselog vrhnja
3 jaja
1 čajna žlica (mljevenog) kumina
1 čajna žlica slatke crvene paprike
papar, sol
3 čajne žlice gustina


Ako koristite obični suhi kvasac, zagrijte mlijeko. 5 žlica mlijeka pomiješajte s kvascem i pola čajne žlice šećera. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 15 min.
U posudu prosijte brašno i dodajte mlijeko, prstohvat soli, pripremljeni kvasac i rastopljeni (ohlađeni) margarin, pa dobro premijesite (može i mikserom, svrdlastim nastavcima).
Ostavite pokriveno, na toplom oko 1 sat.
Zatim tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi da bude debelo oko pola centimetra.
Posudu za pečenje (promjera 26-28 cm) namažite margarinom i u nju stavite tijesto, oblikujte oko 4 cm visok rub (višak tijesta koji visi preko ruba posude odrežite nožem).
Da bi se tijesto bolje primilo za rub posude pritisnite ga vilicom.
Nakon toga na tijesto rasporedite smjesu od luka.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 stupnjeva 50ak min (ako odozgo previše potamni, prekrijte aluminijskom folijom).


Ako koristite Garant kvasac, u posudu prosijte brašno, dodajte Garant kvasac, prstohvat soli, mlijeko i rastopljeni (ohlađeni) margarin pa miksajte mikserom, svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi da bude debelo oko pola centimetra.
Posudu za pečenje namažite margarinom i u nju stavite tijesto, oblikujte 4-5 cm visok rub (višak tijesta koji visi preko ruba posude odrežite nožem).
Da bi se tijesto bolje primilo za rub posude pritisnite ga vilicom. Ostavite da odstoji 15 min.
Nakon toga na tijesto rasporedite smjesu od luka.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 stupnjeva 50ak min (ako odozgo previše potamni, prekrijte aluminijskom folijom).


Nadjev
Luk očistite i narežite na rezance.
U loncu rastopite margarin, dodajte luk i lagano ga pržite oko 30 min.
Isprženi luk ostavite da se potpuno ohladi.
Ohleđeni luk pomiješajte s jogurtom, vrhnjem, jajima, kuminom, paprom, solju, crvenom paprikom i gustinom. Smjesu ostavite da malo odstoji, a onda ju rasporedite na pripremljeno tijesto.


*Recept je iz časopisa: Burda Moden, 10/1973.




Post je objavljen 25.05.2008. u 11:21 sati.