Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Night of the Living Dead (1968)

Noć Živih Mrtvaca (1968)

Produkcija: Image Ten Productions
Redatelj: George A. Romero
Scenarija: George A. Romero i John A. Russo

Glume:
Duane Jones (Ben)..........................Judith O'Dea (Barbra)
Karl Hardman (Harry Cooper)..........Marilyn Eastman (Helen Cooper)
Keith Wayne (Tom)..........................Judith Ridley (Judy)
Kyra Schon (Karen Cooper).............S. William Hinzman (Cemetery Zombie)
Johnny (Russell Streiner)


Film je izašao u kina 01. listopada, 1968 godine
Trajanje: 96 minuta
Buđet: 115 000 $
Zarada: 12 miliona $ (SAD, siječanj 2000), 30 miliona $ (Svijet), 1,6 miliona $ (iznamljivanje VHS i DVD-a u SAD-u)
Nagrade: 1999 godine ušao u Filmski Nacionalni Registar SAD-a

Photobucket u smijeru kazaljke na stau - Johnny, Barbra, Harry, Helen, Karen, Tom i Judy...

SADRŽAJ:
"- Barbra i njezin brat Johnny odlaze u Pennsylvaniju na grob svoga oca. Kad stignu tamo ih nasilno napada čovjek blijeda lica. Johnny u borbi biva ubijen dok Barbra biježi na obližnju farmu. Ubrzo joj se pridružuje i crnac po imenu Ben. Johnnyjeva sestra ostaje u šoku, dok se Ben sam bori protiv bića koja su nekada bila ljudi. Uspijeva zabarikadirati ulazna vrata, a nakon nekoga vremena otkriju da u podrumu ima još ljudi. Zajedničkim snagama zabarikidraju sve prolaze i ulaze u kuću. No, koliko će dugo barikade izdržati silne nalete kanibala? Noć dolazi, a njih je sve više i više. Hoće li Ben, Barbara i njihovi novi prijatelji uspijeti doživjeti zoru?"

Photobucket Prvi crni junak u povijesti kinematografije...Duane Jones kao Ben

RECENZIJA:
"- Kada je George A. Romero odlučio snimiti svoj prvi film sa jako jako niskim buđetom, nije mogao niti sanjati kakav će utjecaj snimljeni film imati na budućnost horor žanra. Te 1968 godine rodio se začetnik podžanra filmova o zombijima...malo drugačijim zombijima nego su gledatelji navikli u prijašnjim godinama.
Za razliku od filmova "White Zombie" (1932) Victora Halperinga, "I Walked with a Zombie" (1943) Jacquesa Tourneura i "The Plague of the Zombies" (1966) Johna Gillingana, gdje je glavnu ulogu igrala Vudu magija i oživljavanje mrtvaca tj. zombija, koji su bili tipični negativci tog doba - robovi nekog ludog doktora koji se želi nekom osvetiti, Romerovi zombiji su bili čista suprotnost. Oni nisu bili robovi nikoga, niti su bili tipični negativci...ne. Oni su postali nova vrsta negativaca i to ona vrsta koju ljubitelji horor filmova favoriziraju više nego stare horor negativce vukodlake i vampire (iako ovima popularnost nikada nije bila veća).

Iako, je sada teško predočiti jezu i novosti koju je Romerov film unio u horor žanr, novim gledateljima i mlađim horor ljubcima, pokušat ću ipak u par rečenica to dočarati. Godina kad je film snimljen je godina političkih previranja u Americi - Vietnamski rat, rasna segregacija i slične stvarne i užasne teme.
Prva velika novost u "NOTLD" je ta što je filmskoj kulturi podario prvog junaka crnca (odlični Duane Jones), što se prije nije moglo niti zamisliti. Druga novost jest što su prije u SF i horor filmovima junaci uvijek dočekali kraj bez obzira sa kakvim se opasnostima suočavali, dok je Duaneov Ben nastradao na kraju filma i to od ruku redneka što je u tom jednom kadru prikazalo (i jako kritiziralo) stanje u američkom društvu tog doba.
Ono što je najviše sablaznilo javnost i kritiku su nezamislive scene grafičkog nasilja što se odrazilo na negativni odjek u osvrtima tadašnjih filmskih kritičara (Variety - "nevjerojatna sadistička orgija"; New York Times -"film je smeće, glup, neuredan i oskudan"...). Ostali kritičari iz slabijih sredina su film prepoznali kao istinsko remek - djelo horor žanra i shvatili su njegovu cijelovitu poruku.

Photobucket S. William Hinzman kao Cemetery Zombi

Prije ovog film redatelji su se bojali prikazati imalo grafičkog nasilja (ovdje su velika iznimka Alfred Hitchcock, redatelj "Peeping Toma" (1960) Michael Powell, te talijanski redatelji na čelu sa Mariom Bavom), no prikazi kanibalističkih manira Georgeovih zombija je nadilazilo sve do tada viđeno.
Iako meni samome te scene grafičkog nisu toliko važne za sam film, one su itekako bile važne za naredne filmove koji su dolazili, a koji su isto tako svatko na svoj način udraili nove jake temelje novoj vrsti horor filma ("TCM" 74' Tobea Hoopera i "Evil Dead" (1981) Sama Raimija). Najjači adut filma jest struktura radnje (nikad nije objašnjeno kako su nastali zombiji, iako su dane šture 2-3 natuknice), te karakterizacija likova (gdje su svi na svoj specifičan odlično potretirani od glumaca amatera), te odnosi među likovima (ovdje mislim na Bena i Harrya, te na to kako se u filmu sami ljudi odvedu u propast svojom neslogom i nepotpunim zajedništvom u istom problemu). Da ne duljim sa ovim dijelom recenzije, film je jaka kritika društvu u kojem živimo (tada, a može se bez problema reći i danas).

Ovo je prvi film sa ultraniskim buđetom koji je zaradio milione dolara (uloženo oko 115 tisuća $, a dobiveno 42 miliona $), a kako uvijek biva Romero je krpao rupe u svim filmskim segmentima kako je umio, kako je mogao i kako su mu prilike i donacije producenata dopuštale.
Duane Jones je dobio ulogu samo zato jer je tada bio prikladan i znao je cijeli tekst, a en zato što je bio crnac (barem tako tvrdi Romero), ostali su glumili jer su većinom bili ulagatelji sa 500-1500$ ili su glumili skoro za badava (bez obzira na sve odradili su lavovski dio posla...i to mnogo bolje nego neke današnje A zvijezde).
Film je dakako mogao biti u boji, ali zbog većih troškova snimljen je u crno bijeloj tehnici (slično problem je imao i "Them!" (1954)), no to je također bio veliki plus u nekim segmentima (krv u filmu je bio Boscov čokoladni sirup).

Photobucket I ovdje ima gore elemenata (Romerovo ruku djelo...)

"NOTLD" je svojim pojavljivanjem kako sam rekao ustoličio novi podžanr - zombi filma i isto tako povukao tri jako dobra serijala - Romerov "..of the Dead" (za sada ih ima 5, a 6 je u pripremi), "Return of the Living Dead" (ima ih 5)
"Resident Evil" filmove (tri plus i jedan animirani koji tek dolazi) i video igre (ima ih toliko da ih je teško izbrojati).
Nažalost zombi podžanr ima i najviše kukolja od svih podžanrova (Children of the Living Dead (2001), NOTLD 3D (2006), House of the Dead (2003) i slična nedjela).
Ali zahvaljujući ovom crno bijelom klasiku snimljeni su dragulji horor filma - "Shaun of the Dead" (2004) i skoro zombi filmovi "28 Days / Weeks Later (2002 i 2007).
Sam Romero je jako uspješan horor redatelj, no ipak će ga se pamtiti baš po "...of the Dead" serijalu, pa iako mu je zadnji zombi urada bio slab još je kilometrima iznad drugih zombi hoću biti filmova. U suglasnosti sa svojim prijateljem Tomom Savinijem koji je bio režiser snimljen je odličan remake 1990 godine, sa malo izmjenjenim likovima (ovdje mislim na lik Barbre). "Noć Živih Mrtvaca" ove godine slavi svoju 40-to godišnjicu, što će donijeti još jednu verziju (mislim i najbolju jer će biti Remastered / Uncut Edition) povodom te godišnjice.
Ovo je definitivno film koji morate gledati...ako se želite smatrati ljubiteljem horor filmova.

Photobucket Plakat Festivala Frightmare u Teksasu, Dallas 21-24 veljače, 2008

p.s. - preporučujem da pogledate originalnu verziju, a ne onu 30th Anniversary Edition (ili u onu u boji) koja je upropastila dojam sa montažnim ubacivanjem (vražiji John A. Russo) kojih 15-tak minuta novog i nepotrebnog materijala (objašnjenje kako su zombiji nastali; a da ne spominjem iritirajuća pojava velečasnog Johna Hicksa...kojeg gle čuda glumi Scott Vladimir Licina najvjerojatnije naše gore list)


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- leševe koji zombiji jedu nakon eksplozije pumpe su u stvari pečene šunke prelivene čokoladnim sosom
- radno ime filma je bilo od "Night of Anubis" do "Monster Flick"
- jedno od ranijih radnih naslova je bilo i "Night of the Flesh Eaters" gdje bi stvorovi koji napadaju ljude bili vanzemaljskog porijekla ili produkt nekog vanzemaljskog patogena koji bi prekrivao NASA-in satelit koji se vraćao sa Venere. Na kraju se odlučilo na radijaciju od NASA-inog satelita koji dolazi sa Venere (no u filmu je to samo šturo naznačeno)
- Tom Savini je trebao biti šminker zadužen za zombije, ali je on morao odutati jer je otišao kao fotoreporter u rat u Vietnamu
- ovaj film uz "Evil Dead" ima najviše verzija izbačenih na DVD tržište (Millenium, Uncut, Remastered, Special Collector's, 30th Anniversary, 2-D & 3-D Versions, Silver Screen Collector's, Box Set...)
- Prema Romeru film je trajao 10 minuta duže, ali su prikazivači željeli što kraću verziju; u filmu se ne pominje riječ zombi
- Karl Hardman (Harry Cooper) je bio i šminker, i fotograf, i zadužen za zvučne efekte (bio i jedan od originalnih ulagaća u film zajedno sa S. Williamom Hinzmanom (Zombi sa groblja) svote od 300$)
- Najveći utjecaj na snimanje filma je imala novela Richarda Mathesona "Ja Sam Legenda" (1954) i film Herka Harveya "Carnival of Souls" (1962); dugo su mozgali Romero i Russo kako napraviti zombije ogavnijima i tako su se odlučili na kanibalističke zombije
- prava kuć u kojoj je snimljen veći dio filma, nije imao podrum, nego su te scene naknadno snimljene u studiju
- organizacija Walter Reade je nudila 50 000 $ dolara odštete ako tko umre od srčanog udara za vijeme gledanja filma
- The Evans City Cemetery je upotrebljeno za scene na groblju; kuća u kojoj je sniman film je bila predložena za rušenje, pa su vlasnici dopustili da sa kućom Romero i društvo rade što žele; leš na gornjem katu je napravio sam Romero, a za oči je upotrijebio obične ping pong loptice
- Obitelj Cooper su stvarna obitelj - Karl Hardman i Marilyn Eastman su u pravom životu muž i žena, a Kyra Schon im je prava kćer
- na početku je Romero želio da Barbra bude jak lik, no glumica Judith O'Dea je Barbru prikazala u slabijem i drugačijem svijetlu što se Georgeu svidjelo te je to i tako ostavio. Savini je ovu ideju o jakoj Barbari iskoristio u svom odličnom remakeu; isto tako je Barbra trebala jedina preživjeti, no to je opet tek iskorišteno u rimejku iz 90'
- Russo i Romero su željeli da Harry umre od pušćane rane koju mu ej nanjeo Ben i da oživi kao zombi, pa kad bi Helen sišla u podrum vidjela bi zombija Harrya kako jede njihovu kćer...no to su odbacili jer bi ta scena ogadila gledatelje još više nego su željeli
- scena kad upucaju Bena je rangirana #9 emisiji Bravo's "The 100 Scariest Movie Moments" (2004)

Photobucket Gologuzi zombi u 1968 godini...scena za pamćenje (i nije cenzurirana začudo)

THE SCENA:
- Kad rednek ukoka našeg junaka Bena...jedinog preživjelog (scena je teška depresija i jako neugodna)

Photobucket Hitac koji je došao glave našeg jedinog preživjelog...Bena cry (najtužniji dio filma)

Post je objavljen 25.05.2008. u 23:05 sati.