Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U SLUČAJU POTRESA GRAD U "BANANI"

ZAGREB

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić predstavio je jučer njihove planove

Foto: Šumarka
U slučaju većeg potresa Zagreb ne bi imao gdje smjestiti građane koji bi ostali bez domova, priznali su jučer u novom Gradskom uredu za upravljanje u hitnim situacijama. Upravo će briga o smještaju građana pogođenih prirodnom katastrofom, ili pak kada je zgrada u kojoj stanuju ugrožena poput one na Čičkovini prije dva dana, biti jedna od zadaća tog ureda.

Sigurnosne procjene
- U slučaju veće katastrofe, trenutno nismo u mogućnosti naći smještaj za više od 100 građana, a i to je već puno za naše kapacitete. U planu je priprema alternativnih smještaja, najvjerojatnije velikih šatora, u koje će se moći smjestiti sve osoblje i pacijenti neke nastradale bolnice - najavio je Kalinić. Ured će angažirati i stručnjake za procjenu je li sigurno graditi neku nekretninu na određenoj lokaciji, ustvrdio je pročelnik Pavle Kalinić, a takve zadaće dio su preventivnog djelovanja.

- Za gradnju bilo koje zgrade, posebice nebodera, mi ćemo dati sigurnosnu procjenu, kako se to radi u drugim zemljama. Ako treba, angažirat ćemo i stručnjake iz inozemstva.Primjerice, kada se gradi neboder od 15 i više katova, točno je određeno kolika mora biti udaljenost od prometnice kako ne bi slučajno zalutao kamion pun eksploziva, što se u svijetu događalo - objasnio je Kalinić, ali i dodao da je Ured svjestan kako će biti onih koji će negodovati ili prigovarati da njihove procjene nisu potrebne.

Prvi konkretni korak Ureda bit će gradnja Javne vatrogasne postrojbe u Sesvetama, najavio je Kalinić, i to zato što ta gradska četvrt ima gotovo 60.000 stanovnika, a samo jednu vatrogasnu postrojbu. Ured se trenutno financira kroz pomoć Poglavarstva, a prvi veći novac dobit će rebalansom proračuna u srpnju.Ured će nadalje dovršavati sastanke s državnim institucijama da bi se stvorili preduvjeti za kooperciju državne i gradske razine u slučaju kriza, a u pripremi je i baza resursa, odnosno popis sve tehnike koju posjeduje Holding.

Uzor centri Izraela i SAD-a
- Zatražili smo nacrte centara za sigurnost iz Izraela i SAD-a, jer nam je želja napraviti takvu sigurnu građevinu, u kojoj će biti sva logistika i iz koje će se upravljati u kriznim situacijama. Tražit ćemo od države da se gradnja financira 50:50, dakle polovicu Vlada, a drugu polovicu Grad Zagreb, jer će centar služiti cijeloj zemlji - rekao je Kalinić. Jutarnji List

Post je objavljen 24.05.2008. u 20:49 sati.