Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kosovo i Makedonija ostaju prioriteti

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer posjetio je Bugarsku gdje je razgovarao o vrućim temama s područja Balkana. Tom je prilikom ponovio kako će NATo-ove snage ostati na Kosovu gdje će djelovati zajedno s novim snagama Europske unije (EULEX).

"Kada je riječ o Kosovu, jako je važno istaknuti da je KFOR tu bio, jest i ostat će, sukladno mandatu koji mu je povjerilo Vijeće sigurnosti UN-a. To se neće promijeniti", rekao je Scheffer nakon razgovora s bugarskim ministrom vanjskih poslova Ivajlom Kalfinom.


Bugarski predsjednik Parvanov i glavni tajnik Scheffer
Foto: president.bg

Ovo će biti i prilika da se potvrde zaključci iz Bukurešta o suradnji s drugim međunarodnim organizacijama. EULEX će sredinom lipnja zamijeniti civlne snage Ujedinjenih nacija koje su djelovale unutar operacije UNMIK. Imat će oko 2.000 policajaca, sudaca, zatvorskih čuvara i carinika, a podupirat će ih 1.000 kosovskih dužnosnika. Sigurnosnu i vojnu potporu na Kosovu će tako i dalje obavljati NATO, sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne odluči drugačije. Pri tome treba naglasiti da Hrvatska nema svojih snaga u vojnoj akciji KFOR, ali prema nekim najavama hrvatske snage bi mogle sudjelovati u akciji EULEX-a kao rijetka ne-članica Unije. Osim zemalja članica EU-a, u mirovnoj misiji na Kosovu trebale bi sudjelovati SAD, Turska, Švicarska i Norveška i Hrvatska. Zasad nije poznato koliko će točno ljudi činiti hrvatski kontingent, no neslužbeno se doznaje da će najveći broj osoblja, otprilike po 150 ljudi, doći iz Italije, Francuske, Njemačke i Rumunjske, a iz Velike Britanije 50. Međunarodnu civilnu misiju vodit će Nizozemac Peter Feith, a šef misije za vladavinu prava bit će francuski general Yves de Kermabon.


Rasprava na skopskom Bit Pazaru
Foto: V. Obućina

Scheffer je u Sofiji ponovio nadu da će Makedonija riješiti spor oko imena s Grčkom i uskoro se priključiti Albaniji i Hrvatskoj na putu za članstvo. Dodao je da ne postoji izravna NATO-ova uloga u rješavanju spora, ali i da se nada kako će se rješenje naći prije nego kasnije zbog temelja NATO-ove politike otvorenih vrata i važnosti sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Otvorena vrata je naziv prema kojemu je NATO spreman na suradnju i pozivanje u članstvo svake države koja prihvati NATO-ove kriterije. Nakon što je pala vlada u Makedoniji, a nova će biti izabrana na prijevremenim izborima 1. lipnja, nastalo je opet golemo nezadovoljstvo u zemlji, naročito među albanskim stanovništvom. Scheffer s punim pravom ističe potrebu što skorijeg rješenja kako bi se pozivnicom u NATO spriječile daljnje unutrašnje podjele u Makedoniji koje su prošli put dovele zemlju na rub građanskog rata.

Vedran Obućina


Post je objavljen 24.05.2008. u 11:15 sati.