Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VALJA DRŽATI VODU I MOLITI SE BOGU

ZRENJANIN
Piše: Željko Balaban

Ukoliko bi u glavnoj zrenjaninskoj gradskoj ulici buknuo požar, vatrogasci ne bi imali nikakve šanse da na vrijeme reagiraju! Zrenjaninski urbanisti spriječili u glavnoj ulici ulazak automobila,ali i vatrogasaca

Da se to zaključi nije prjeko potrebno razgovarati sa stručnjacima, dovoljno je samo izaći na teren. Naime, nedavno su na oba kraja Ulice kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića postavljeni metalni stupići koji vozilima onemogućavaju ulazak u centralno varoško šetalište. Ti stupići predstavljaju prepreku i vatrogasnim vozilima ako bi morali prići objektu zahvaćenom vatrenom stihijom! Doduše, predviđeno je da se dva stupića u sredini mogu ukloniti, međutim, jedan od njih je prije nekoliko dana, zavaren i nije ga moguće odstraniti!

– Baš ništa nije regulirano kako valja. Mi uopće nismo obavješteni o postavljanju metalnih stupića, jer postoji raskorak između nas i gradskih vlasti, koje nas smatraju republičkim organom – objašnjava zapovjednik mjesne Vatrogasne jedinice Geza Bodo, i dodaje da vatrogasci ne znaju ni da li u pješačkoj zoni ima hidranata. Nikakvih istaknutih natpisa o njima nema, iako je to obavezno, kako bi prije hitnih intervencija točno znali gdje su.

Problem koji se najhitnije mora riješiti zbog sigurnosti građana i imovine došao je nedavno do izražaja kada je izbio manji požar u kafiću “Bejzik”. Tu su planule električne instalacije, ali, na svu sreću, tokom dana, kada je u lokalu bilo ljudi.

– Nismo bili u mogućnosti vozilom prići objektu, nego su vatrogasci pješke došli do njega i protupožarnim aparatima ugasili vatru – naglašava Bodo, i upozorava na to da se može ponoviti požar kakav je bio prije nekoliko godina.A onda vatrogasci ne bi mogli da djeluju.
– Smatram da je jedino rješenje da nadležna inspekcija naredi postavljanje hidranata i reguliranje pristupa vatrogasnih vozila – predlaže Bodo.

U velikom požaru koji se dogodio u ljeto 2003, u večernjim satima, izgorjela je robna kuća “Mladost”, zdanje od velike povjesne i kulturne vrijednosti. U ovoj zgradi u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 10 nalazile su se prodavnice “Tekstilprometa”, slovenačke “Polzele” i “Mure”, a pričinjena je ogromna materijalna šteta. Srećom, niko nije stradao, a zahvaljujući intervenciji vatrogasaca, požar se nije proširio na okolne zgrade, prije svega robnu kuću “Beograd”.

Tragični događaj ukazao je na nespremnost u ovakvim vanrednim situacijama, u kojima mnogo toga zavisi od brzine. Centar grada je u to vrijeme bio zakrčen parkiranim automobilima, ljetnjim terasama, uličnim izlozima, žardinjerama i takozvanim zelenim oazama nasred ulice, što je vatrogascima u velikoj mjeri otežavalo posao. Danas u glavnoj ulici nema automobila, ali su se zato vatrogasnim vozilima ispriječili metalni stupići.

Ako je problem ulazak vozila u zonu namjenjenu za pješake (a je), jedno od mogućih rješenja je organiziranje policijskih dežurstava, a ne postavljanje fizičkih barijera. Pa neka dežurni policajci novčano kažnjavaju nesavjesne građane koji se motociklima i automobilima kreću po dijelu grada koji za to nije predviđen.

Osim neodgovarajućih urbanističkih rješenja, zrenjaninski vatrogasci imaju problema i s opremljenošću. Vatrogasna platforma je neispravna, a ljestve, proizvedene još u vrijeme dok se SFRJ savim dobro držala, mogu dosegnuti do samo 30 metara visine. To praktično znači da ovdašnji vatrogasci nemaju čime gasiti požare na višekatnicama. Mogu doseći samo do osmog kata. Sve iznad toga, veli Bodo, predstavljalo bi im problem. A u Zrenjaninu postoji desetak objekata s više od osam katova, recimo u najmnogoljudnijem gradskom naselju Bagljaš, u “Maloj Americi” i na Žitnom trgu.



Post je objavljen 24.05.2008. u 08:53 sati.