Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 189.

Prostor u nadzoru bijeloga nije baš malen. Prostire se od A – E na nekim mjestima i u vertikali od 1 do na nekim mjestima 3. Kada bi to bilo sve, lako bi bilo bijelome biti opstojan.
Međutim postoje tu i neke rupe. Treba biti vješt i naći načina osporiti bijelome sigurnost. To vam je kao kada imate zakone, koji su naizgled jasni, ali postoje oni koji unutar njih nalaze puteve i ostvarenja, na prvi pogled nemogućih stvari i rješenja. Kad neuk pogleda zakon o takovom slučaju, sve mu zgleda jasno, ili možda ne, ali kada nastupe majstori oni od bijeloga dokažu da je crno. Reklo bi se vještina uvjeravanja na osnovi pisanih pravila.
Ne, ovdje u ovoj igri, hvala Bogu, ipak nije tako. Rješenje je samo jedno, a pravikla je vrlo malo, ma šta neki pričali. Što se pravila tiče, ona su prirodna.
Pogledajmo konkretno rješenje ovoga problema.
Crni bira točku koja je neki akcijski centar bijeloga prostora, a da pri tome nalazi mogućnosti suradnje, kroz kombinacije, sa svojim kamenčićima van okruženja i igra 1. D2.Bijeli mora na 2. D3, jer kada bi crni i tu stavio, bijeli bi bio uništen. Provjerite to sami.
Crni sada ide na kombinaciju u dva smjera i igra na 3. A2. Jedna namjera je ujediniti djelovanje s ranijhim D2, a drugo je ono što je u problemu dalje igrano.
Bijeli igra na 4. B2 i spriječava navedeno.
Sada crni igra na 5. A4 u namjeri veze prema gore po A-vertikali.
Bijelom ne ostaje sada drugo nego da uđe u ko-borbu sa 6. A3, a crnome da to prihvati sa 7. B3, uzimajući bijeloga na A3.
Dakle, rješenje je ko-borba.
Do slijedećeg problema, a i ostalih vijesti bl. Muradenu


Post je objavljen 26.05.2008. u 09:00 sati.