U Hrvatskoj, i krajevima oko nje, relativno je poznato jelo pod nazivom Razlijevak. Smjesa za razlijevak radi se od mlijeka, jaja i brašna, i onda se ulije u lim u kojem je rastopljena masnoća i peče se u pećnici, da nabuja; konzistencijom donekle podsjeća na palačinke; poslužuje se toplo.
(U nekim krajevima postoje jela koja se također zovu razlijevak, ali ta jela nisu slična ovom Razlijevku jer su hrskava, tvrda i ne nabujaju tijekom pečenja.)
Diljem svijeta postoje razni recepti za palačinkaste razlijevke. Teško je reći otkuda takva jela potječu. Razlijevak možete peći u većem limu, pa dobijete jedan veliki razlijevak koji režete na komade, tako se to obično radi kod nas.
U nekom njemačkom časopisu vidjela sam ovu varijantu razlijevka koji se peće u manjim posudicama, kalupima, npr. za muffine.
Razlijevak možete poslužiti uz što želite, obično se poslužuje u slatkoj varijanti: uz pekmez, kompot... možete ga posipati šećerom u prahu itd.
A možete ga poslužiti i uz slane/pikantne dodatke (ajvar, majonezu...).
Budući da se u smjesu dodaje samo prstohvat soli, razlijevak sam po sebi, ima relativno neutralan okus.
Za 12 kom
300 ml mlijeka
3 jaja
6 žlica brašna
prstohvat soli
ulje za kalupe
U svaki kalup za muffin ulijte 2 čajne žlice ulja. Kalupe stavite u dobro zagrijanu pećnicu da se ulje zagrije.
Pjenjačom (ili mikserom) umutite jaja sa solju pa umiješajte mlijeko i brašno. Dobro promiješajte da nema grudica.
Kalupe sa vrućim uljem izvadite iz pećnice pa svaki napunite pripremljenom smjesom do pola (pritom ulje treba cvrčati).
Vratite kalupe u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva da tijesto naraste i dobije smeđkastu boju.
Pečene kolačiće poslužite odmah.
Post je objavljen 22.05.2008. u 10:01 sati.