Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mađarska otvara vrata NATO-u u bazi Pápa

Pet mađarskih parlamentarnih stranaka dogovorilo se da dopuste NATO-ovim zrakoplovima korištenje zračnom lukom Pápa. Prvi zrakoplovi Sjevernoatlantskog saveza mogli bi sletjeti na bivšu sovjetsku zračnu bazu, gdje će biti sagrađen i logistički centar, već ove godine.



Mađarska će izglasati novi zakon kako bi se zračna luka razvila u NATO-ovu zračnu bazu. Mađarski ministar obrane Imre Szekeres dobio je dozvolu za projekt i obećanje pet parlamentarnih političkih stranaka da će poduprijeti novi zakon u utorak. Pápa se nalazi u zapadnoj Mađarskoj i bit će strateška zračna baza između Ramsteina u Njemačkoj i Constante u Rumunjskoj.

U prvom je planu da Pápa bude baza za tri C-17 aviona. Radi se o transportnim zrakoplovima koji će prevoziti vojnu opremu, vojnike i humanitarnu pomoć područjima koja su pogođena prirodnim ili industrijskim katastrofama. NATO-ovo osoblje počet će raditi već u srpnju na terenu. Ova zrakoplovna baza djeluje u okviru NATO-ove incijative Strateških zrakoplovnih sposobnosti (SAC) u kojoj sudjeluje nekoliko NATO-ovih zemalja i dvije partnerske zemlje Švedska i Finska, koje su potpisale pismo namjere za zajedničkim financiranjem i djelovanjem tri ili četiri strateška aviona Boeing C-17 Globemaster III. Inače, baza će biti prva takve vrste u kojoj će NATO-ove članice djelovati zajedno.


Post je objavljen 21.05.2008. u 15:39 sati.