Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ukrajina će morati imati dobre odnose s Rusima

Ruski stav o ukrajinskom ulasku u NATO se temelji na mitu da je Ukrajina rusko predvorje. Rusija je protiv bliske suradnje između Ukrajine i NATO-a jer se boji da će izgubiti svoj utjecaj na Ukrajinu, rekao je litvanski stalni predstavnik u NATO-u Linas Linkevičius na okruglom stolu u sveučilištu Franko u ukrajinkom gradu Lvovu, 9. svibnja.

Kako izvještava ukrajinski ZIK, litvanski veleposlanik je naglasio da se razgovori između NATO-a i Rusije puno češći nego oni koji se vode između Saveza i Ukrajine.

»Ruska trenutačna politika postavlja puno više pitanja nego što daje odgovora. Još smo uvijek nesvijesni u kojem će se pravcu Rusija kretati i koji će stav zauzeti njihove vođe. Prije nego se priključi NATO-u, Ukrajina će morati dokazati da ima dobre susjedne odnose s Rusijom, kao što je Litva morala učiniti, unatoč činjenici da mnogi sigurnosni rizici dolaze s Istoka, a ne iz NATO-a ili Europe», upozorio je na sastanku litvanski pravnik Petras Auštravičus.

Litvanci smatraju da je vojna parada održana 9. svibnja u Moskvi shvaćena na zapadu da je budući predsjednik Medvedev, uslijed pravničkih struktura, u nemogućnosti zauzeti liberalnije stajalište. «Način na koji je moć prenijeta s Putina na Medvedeva nema ništa zajedničkog s europskom demokracijom. To je više autoritarni kapitalizam jer se zemlja financira kontrolirajući nedemokratske strukture», naglasio je Auštravičus.


Post je objavljen 21.05.2008. u 09:27 sati.